Sari direct la conținut

Șeful Agenției nucleare: Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear la centrala de la Zaporojie / Cine „se joacă cu focul”?

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Negocierile cu Kiev și Moscova privind stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, bombardată constant, continuă, dar între timp directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, avertizează asupra potențialelor consecințe, conform CNN.

  • „Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear”, a declarat Grossi pentru CNN.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a spus că negocierile continuă, dar că centrala reprezintă „o zonă de luptă activă, astfel că a ajunge la parametrii conveniți nu este atât de ușor de obținut”. El a precizat că marți a vorbit cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, iar miercuri s-a întâlnit cu o delegație rusă în Turcia, pentru a discuta despre securitatea centralei atomo-electrice.

  • „Am avut consultări cu ambele părți. Nu aș fi de acord cu evaluarea că nu facem niciun progres, cred că facem. Desigur, vorbim despre ceva foarte dificil. Acesta este războiul și zona de protecție pe care o propun este exact pe linia frontului, pe linia în care ambii adversari sunt în contact.
  • Dar mergem înainte și cred și sper că episoade la fel de traumatizante precum cele din weekend-ul trecut ne pot ajuta, în mod paradoxal, să mergem mai departe, în sensul că oamenii trebuie să realizeze că nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear”, a adăugat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Cine „se joacă cu focul”?

Întrebat cine „se joacă cu focul”, așa cum afirma duminică, după exploziile puternice care au zguduit centrala nucleară, Grossi a spus că „este foarte greu de identificat din interiorul centralei cine face asta”, însă „scopul nostru principal este să încetăm acest lucru, nu să intrăm într-un joc de atribuire”.

Directorul AIEA avertizează de mai multe luni asupra riscului unui accident potenţial catastrofal din cauza bombardamentelor repetate din preajma centralei şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

După ce duminică centrala a fost din nou ţinta unor bombardamente, Kremlinul a susţinut că Ucraina ar fi responsabilă şi a cerut puterilor internaţionale să se asigure că Kievul încetează aceste atacuri.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigura înainte de invazia rusă circa o cincime din electricitatea Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro