Sari direct la conținut

Șeful Erste Group îi critică pe austrieci din cauza complezenței față de Rusia

HotNews.ro
Șeful Erste Group îi critică pe austrieci din cauza complezenței față de Rusia
Peter Bosek, directorul general al Erste Group, FOTO: Alex Halada / AFP / Profimedia

Directorul general de la grupul bancar austriac Erste Group Bank AG, Peter Bosek, a criticat luni populaţia Austriei pentru lipsa de îngrijorare că Rusia ar putea să extindă războiul din Ucraina şi la alte ţări, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

În timp ce mulţi dintre locuitorii statelor baltice sunt convinşi că va avea loc un război cu Rusia în următorii ani, şi în consecinţă se pregătesc pentru un astfel de scenariu, aceasta nu este o problemă care să figureze pe agenda multor persoane şi politicieni din Austria, a spus Peter Bosek la o conferinţă organizată luni.

În luna iulie, Peter Bosek a revenit în Austria pentru a prelua postul de CEO la Erste Group Bank AG, după mai mulţi ani în care a fost director la banca estoniană Luminor Bank AS.

„La revenirea în Austria, una din cele mai mai provocări pentru mine, personal, este sentimentul de urgenţă când vine vorba de Rusia”, a spus Bosek la conferinţa care a avut loc luni.

Economia Austriei a beneficiat de legături puternice cu Rusia, înainte de invadarea Ucrainei la începutul lui 2022, şi în perioada care a trecut de atunci mai multe companii austriece au avut probleme în a-şi ajusta afacerile.

În continuare, Rusia este responsabilă pentru mai mult de 80% din gazele pe care Austria le importă, chiar dacă guvernul de la Viena a anunţat că intenţionează să se elibereze de dependenţa de gazele ruseşti până în 2026.

În paralel, în Austria există şi un puternic curent politic care se opune unor măsuri mai dure împotriva Rusiei. Formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ), care critică sprijinul european oferit Ucrainei, este pe primul loc în sondajele de opinie, înaintea alegerilor parlamentare din 29 septembrie.

Austria este una din puţinele ţări membre ale Uniunii Europene care nu este şi membră a NATO.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 45.000 de angajaţi deservesc 16 milioane de clienţi în cadrul a 1.950 de unităţi din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia).

La sfârşitul lui 2023, Erste Group deţinea active totale în valoare de 337 miliarde euro şi înregistra un profit net de 2,99 miliarde euro. 

INTERVIURILE HotNews.ro