Șeful industriei UE anunță măsuri pentru un sector auto aflat într-un „pericol de moarte” / Sunt luate în calcul cote „obligatorii” de mașini electrice pentru companii

Producătorii de mașini ai Europei sunt într-un „pericol de moarte”, a avertizat Stephane Sejourne, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru prosperitate și strategie industrială, miercuri, în contextul în care blocul a lansat un plan mult lăudat pentru salvarea sectorului auto, relatează AFP.
Sectorul auto este bijuteria coroanei industriale a Europei, cu aproximativ 13 milioane de angajați și o contribuție de circa 7% în economia UE. Totuși, cu închideri de fabrici și cu taxele vamale cu care amenință președintele american Donald Trump să răstoarne sistemul comercial global, industria se confruntă cu riscuri tot mai mari și a cerut Bruxelles-ului să acționeze urgent.
„Este un moment crucial pentru această industrie”, a declarat Sejourne pentru AFP, într-un interviu care a marcat lansarea planului.
Proiectul presupune inclusiv creșterea cererii de vehicule electrice (EV) prin preluare accelerată în flote corporative și furnizarea unui sprijin suplimentar pentru bateriile „Made in Europe” (Fabricate în Europa).
„Comisia Europeană renunță la naivitatea sa, protejând sectorul, oferindu-i posibilitatea de a deveni mai competitiv”, a adăugat șeful industriei UE.
Măsurile din sectorul auto fac parte din eforturile UE pentru a susține competitivitatea blocului comunitar și pentru a-i proteja industria, pe fondul progreselor pe care le înregistrează rivalii în SUA și China.
Europa „nu a pierdut” bătălia pentru mașinile electrice, insistă Sejourne, în condițiile în care blocul se confruntă cu o concurență acerbă din partea producătorilor chinezi.
În 2024, cota de piață a mașinilor electrice a scăzut pentru prima oară în UE, la 13,6%, o situație care a alimentat preocupările din sector.
Cote „obligatorii” de mașini electrice pentru companii
Bruxelles-ul ia în calcul să introducă „obligații” pentru companii ca să le forțeze să cumpere mai multe mașini electrice, a precizat Sejourne. Ar putea exista cote în textul ce va fi prezentat până la sfârșitul anului, iar UE dorește ca statele membre să ofere „stimulente fiscale” pentru mediul de afaceri ca să încurajeze vânzările.
Mașinile de firmă reprezintă o pârghie puternică, deoarece alcătuiesc aproape 60% din noile înmatriculări din Europa.
UE va introduce o lege cu cerințe de conținut european la nivelul componentelor de baterii din vehiculele electrice vândute în statele membre.
„În prezent lucrăm la lista” componentelor în cauză, a spus Sejourne.
„Toate țările o fac astăzi, fie că este vorba despre Statele Unite, China, India. Doar Europa nu a stabilit aceste măsuri”, a precizat șeful industriei UE.
Bruxelles-ul consideră, totodată, că actuala infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice este insuficientă și inegal distribuită în Europa, ceea ce, în opinia industriei, este o barieră în calea vânzărilor.
Comisia Europeană a anunțat că va mobiliza 570 de milioane de dolari, în perioada 2025-2026, pentru a accelera dezvoltarea infrastructurii de încărcare.
În baza planului, UE va crea o alianță pentru a reduce decalajul în tehnologii-cheie pe care în prezent le domină China și SUA, inclusiv în zona mașinilor autonome.
Vehiculele autonome sunt tot mai prezente pe drumurile chineze și pe cele americane, însă în Europa lansarea a fost mai lentă, un motiv de îngrijorare pentru Bruxelles.
În planul său, Comisia a menționat că dorește „să faciliteze implementarea rapidă a mobilității conectate și autonome” cu reguli armonizate.
În contextul apelurilor lansate de producătorii de automobile, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că aceștia vor avea la dispoziție 3 ani, nu 1, pentru a îndeplini obiectivele care fuseseră stabilite pentru 2025 în ceea ce privește emisiile de CO2 ale autovehiculelor, evitând astfel amenzi usturătoare.
„Este de bun simț. Nu avem de gând să îi penalizăm pe producătorii pe care am vrut să îi ajutăm”, a mai declarat Stephane Sejourne.
UE a făcut din combaterea schimbărilor climatice piatra de temelie a politicilor sale din ultimii ani, inclusiv prin decizia de a elimina treptat, până în 2035, vânzarea de mașini noi care ard combustibili fosili.
Stephane Sejourne a insistat că obiectivul pentru 2035 va rămâne în ciuda altor schimbări.
„Oferim predictibilitate pentru sector prin păstrarea obiectivelor”, a conchis oficialul.