Sari direct la conținut

Șeful Wagner susține că va trimite zeci de mii de mercenari în Ucraina în această primăvară

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă fondatorul său Evgheni Prigojin, transmite Reuters.

Acesta a declarat într-un mesaj audio pe Telegram că centrele de recrutare Wagner angajează în medie 500-800 de persoane pe zi.

El nu a oferit nicio dovadă pentru a susține cifrele, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.

Prigojin a pus că săptămâna trecută s-au deschis astfel de centre în 42 de orașe din Rusia,

Grupul Wagner a suferit pierderi grele în timp ce a condus eforturile rusești de a captura orașul ucrainean Bahmut, care a rezistat din vara anului trecut în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul care durează de mai bine de un an.

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile rusești cu promisiunea unei grațieri dacă supraviețuiesc șase luni.

Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Prigojin a declarat că recrutarea din sălile sportive a decurs mai bine decât se aștepta și că cei care s-au oferit voluntari sunt într-o formă fizică mai bună decât deținuții pe care îi luase înainte.

„Până la jumătatea lunii mai, plănuim să creștem numărul de luptători din unitățile noastre cu aproximativ 30.000″, a spus el.

Prigojin a desfășurat o campanie activă de PR timp de luni de zile pentru a sublinia rolul grupului Wagner în ofensiva Rusiei, plângându-se frecvent că liderii militari ruși nu acordă suficient credit grupării sale și chiar susținând că l-au privat de muniție – afirmație negată de Ministerul rus al Apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 388-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro