Sari direct la conținut

Seism 2018 UPDATE Exercițiu național de simulare a intervenției în caz de cutremur: Tabără de sinistrați pe Arena Națională / Bilanț provizoriu: Peste 2.000 de morți și 30.000 de sinistrați 

HotNews.ro
Simulare seism 2018, Foto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta
Simulare seism 2018, Foto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Autorităţile vor amplasa, duminică, o tabără pentru sinistrați pe Arena Națională, după ce alte două au fost ridicate pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”. La aproape 27 de ore de la producerea cutremurului de 7,5 pe Richter, 2.098 persoane au murit, alte 3.912 sunt rănite, 7.250 sunt dispărute, 30.000 sunt sinistrate și, în total, sunt 130.000 de persoane afectate. Potrivit scenariului, un nou cutremur de 5,8 pe Richter a avut loc duminică.

UPDATEComisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti, unde a inspectat spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene instalat la Institutul „Ana Aslan”, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”.

UPDATEÎn scenariul exerciţiului „Seism” 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

UPDATE: Pe Arena Națională din Capitală, va fi organizată, începând cu ora 19.00, o tabără de sinistrați cu o capacitate de 600 de persoane, în cadrul exercițiului „Seism 2018”, potrivit Mediafax.

Alte două tabere au fost deja instalate la Voluntari și Afumați.

În cadrul exercițiului SEISM 2018, pe timpul nopții, au sosit în Centrul 70 Geniu Aviație Pantelimon peste 150 de medici şi asistenţi medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenții chirurgicale complexe.

De asemenea, în urma apelului internațional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului din data de 13 octombrie, au ajuns în ţară și șapte ambulanţe din Austria, patru ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia şi trei camioane din Austria.

UPDATE: La aproape 27 de ore de la producerea cutremurului de 7,5 pe Richter, 2.098 persoane au murit, alte 3.912 sunt rănite, 7.250 sunt dispărute, 30.000 sunt sinistrate și, în total, sunt 130.000 de persoane afectate, anunță IGSU, citat de Mediafax.

De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentați cu energie electrică și 25.000 de persoane nu au acces la rețeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900. Potrivit scenariului, morga mobilă şi-a continuat deplasarea în mai multe zone din București, de unde au foat preluate persoanele decedate în vederea transportării la IML.

Autorităţile vor amplasa, duminică, două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit sursei citate, cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare.

În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale. Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

De asemenea, în cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti – Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o echipă din Israel, cu peste 100 de medici, a sosit în România pentru a participa la exerciţiului naţional „Seism 2018”, iar ambulanţe din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în ţară cu acelaşi scop.

În cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”, preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă. La 12 ore după un seism de 7,5 grade pe scara Richter, 450 de persoane și-au pierdut viața, alte 1.791 sunt rănite, peste 3.200 sunt dispărute, înregistrându-se 30.000 de sinistrați.

Potrivit scenariului exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecţia Sud – Vest (București – Alexandria – Sofia) şi Nord – Est (Iași – Chișinău).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro