Sari direct la conținut

Semnal de alarmă de la Banca Națională privind PNRR: „Fără reforme, miliardele nu vor mai veni”

HotNews.ro
Cristian Popa, membru CA al BNR, Foto: Hotnews
Cristian Popa, membru CA al BNR, Foto: Hotnews

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, avertizează că implementarea reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență este mult întârziată, iar acest lucru creează un pericol ca banii alocați pentru țara noastră să fie, în mare parte, pierduți.

„România se confruntă cu întârzieri majore. Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, din totalul de 28,5 miliarde euro, țara noastră a încasat doar 9,4 miliarde euro, adică aproximativ o treime. Problema este că, din acești bani, doar 4,1 miliarde euro erau efectiv cheltuite la finalul trimestrului III din 2024”, a scris Cristian Popa, pe LinkedIn.

Sursă: Facebook – Cristian Popa

El invocă datele Comisiei Europene potrivit cărora România a îndeplinit doar 14% din ce își asumase, fiind realizate doar 70 de jaloane din cele 518.

„Asta înseamnă că ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent. Fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni. În plus, România a fost singura țară în pericol de suspendare a angajamentelor de plată sau a plăților, în baza articolului 10 din Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență, care sancționează statele membre care nu corectează deficitul excesiv”, avertizează Popa.

El spune că PNRR nu este doar o modalitate de a obține bani, sub formă de granturi sau ca împrumuturi avantajoase, fiind și o ocazie de a realiza reforme care oricum erau necesare.

„Este, desigur, important să primim undițe, nu pește, pentru a ne descurca și atunci când programul expiră. Mai avem mai puțin de doi ani la dispoziție pentru a valorifica această oportunitate. La final, sumele necheltuite se pierd. Vom reuși să creștem rata de absorbție a fondurilor?”, își încheie postarea Cristian Popa.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro