Sari direct la conținut

Senatorul Eugen Pîrvulescu, plasat sub control judiciar de către DNA, în noul dosar în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă

HotNews.ro
Senatorul Eugen Pîrvulescu, plasat sub control judiciar de către DNA, în noul dosar în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă
Senatorul Eugen Pîrvulescu, dus la DNA. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost pus sub urmărire penală şi urmează să fie cercetat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă, au anunțat vineri seară procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un comunicat de presă.

Acesta este al doilea dosar pe care senatorul, fost lider al PNL Teleorman, îl are la DNA.

În același dosar mai sunt cercetați fostul director general al OSIM, Marian-Cătălin Burcescu, şi alte două persoane. Una dintre persoane, instigată de Pîrvulescu şi cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, susțin procurorii, i-a cerut unui martor din dosar 60.000 de euro, pretinzând că poate interveni pentru urgentarea procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS pentru acesta.

Anchetatorii precizează că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu ziua de vineri, faţă de Eugen Pîrvulescu, la data faptei şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă şi faţă de alte două persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă, potrivit Agerpres.

DNA notează în ordonanţă că, în cursul anului 2022, persoana acuzată de trafic de influenţă, „la instigarea lui Eugen Pîrvulescu şi beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate şi Marian-Cătălin Burcescu, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzată de trafic de influenţă suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS în beneficiul martorului respectiv”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, menţionează procurorii anticorupție.

Eugen Pîrvulescu a fost ridicat în cursul dimineții de vineri şi adus la la DNA. El le-a spus jurnaliștilor, la intrare, că nu ştie de ce a fost adus în faţa anchetatorilor.

Senatorul a fost trimis în judecată de DNA și în 2022, procurorii acuzându-l că ar fi încercat să aranjeze un concurs la Serviciul de ambulanță.

Pîrvulescu a fost ales senator în 2020 pe listele PNL și este la al doilea mandat. El a anunţat la începutul săptămânii, în şedinţa de plen, că va activa ca independent. Într-un comunicat de presă, el a precizat luni că se va alătura lui Mircea Geoană și echipei acestuia.

INTERVIURILE HotNews.ro