Sari direct la conținut

Sever Mureșan a murit într-un spital din Franța. Fostul om de afaceri și jucător de tenis avea 75 de ani

HotNews.ro
Sever Mureșan a murit într-un spital din Franța. Fostul om de afaceri și jucător de tenis avea 75 de ani
Sever Mureșan - FOTO: Agerpres

Sever Mureşan, primul jucător profesionist român membru ATP, a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani, a anunţat, miercuri, CS Dinamo.

Născut la 23 octombrie 1948, Sever Mureşan a murit noaptea trecută, în Franţa, unde era internat după un AVC.

“Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veşnice a lui Sever Mureşan, fost jucător al secţiei de tenis CS Dinamo şi al echipei de Cupa Davis a României”, a notat gruparea bucureşteană pe Facebook.

Sever Mureşan a fost absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport şi a devenit campion naţional cu Dinamo în 1968, în proba de dublu.

Doi ani mai târziu, ajungea primul jucător profesionist român membru al ATP, fiind convocat la echipa de Cupa Davis a României. Devenit om de afaceri, după 1989 a adus şi organizat în ţară cel mai mare turneu de tenis, Open Romania.

Sever Mureșan a devenit cunoscut în România și prin înființarea, în 1991, a băncii Dacia Felix, dar și pentru falimentul instituției, pentru care a fost inculpat si extradat din Ungaria în 1999.

Mureșan a fost achitat în 2005, în România, iar Curtea Corecțională din Elveția l-a condamnat, în noiembrie 2000, la trei ani si jumătate de inchisoare și cinci ani de interzicere a sejurului, pentru escrocherie în valoare de 25 milioane de dolari în dauna Băncii Dacia Felix.

În 2004, a mai primit un an și jumatate, pentru evaziune fiscală, de la justiția franceză.

În 2009, Tribunalul Constanța a decis achitarea lui Mureșan și a lui Mircea Horia Hossu, acuzați de înșelăciune, fals material, uz de fals, folosirea creditului cu rea credință și abuz în serviciu, în dosarul fraudării Băncii Dacia Felix.

INTERVIURILE HotNews.ro