Sari direct la conținut

„Îşi sincronizează ceasurile”. Putin şi Lukaşenko au discutat despre Wagner, dar și despre „ameninţările externe la graniţele ţărilor noastre”

HotNews.ro
Putin și Lukașenko la Sankt Petersburg, Foto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images
Putin și Lukașenko la Sankt Petersburg, Foto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat timp de două zile cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko despre grupul de mercenari Wagner, cooperarea economică şi ameninţările externe, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aleksandr Lukaşenko, mediator în conflictul mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin cu conducerea militară a Rusiei, a ajuns duminică la Sankt Petersburg pentru dialogul cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, menționează agențiile Reuters și Agerpres.

Cei doi şefi de stat se întâlnesc frecvent sau discută telefonic, după ce liderul de la Minsk a permis folosirea teritoriului belarus ca bază pentru forţele ruse care au atacat Ucraina.

Potrivit lui Peskov, preşedinţii nu au încheiat nicio înţelegere nouă, însă „în cadrul relaţiilor foarte strânse (…) îşi sincronizează poziţiile, îşi sincronizează ceasurile”.

Purtătorul de cuvânt a precizat că agenda discuţiilor a inclus „tema grupului Wagner, tema comerţului şi a cooperării economice, Statul Unional şi ameninţările externe la graniţele ţărilor noastre”.

Structura numită Statul Unional este un parteneriat între Rusia şi Belarus, în care – menţionează Reuters – Moscova este partenerul dominant. Lukaşenko şi-a dovedit utilitatea pentru Putin nu doar în februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, ci şi permiţând forţelor ruse să se instruiască în baze militare belaruse şi să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus.

Kremlinul a recunoscut rolul lui Lukaşenko în încheierea revoltei mercenarilor Wagner, printr-un acord care i-a permis lui Prigojin să se refugieze în Belarus, unde ulterior au ajuns şi mii de luptători din gruparea acestuia. Prezenţa lor în Belarus a provocat însă tensiuni cu Polonia, care a reacţionat întărindu-şi forţele de la frontieră. Putin a avertizat că orice agresiune împotriva Belarusului va fi considerată un atac împotriva Rusiei.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro