Sari direct la conținut

Simulare BAC 2025. Ce subiecte au primit elevii de clasa a XII-a la Limba și literatura română

HotNews.ro
Simulare BAC 2025. Ce subiecte au primit elevii de clasa a XII-a la Limba și literatura română
Elev BAC, Foto: Inquam Photos / George Călin

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat a început luni, cu Limba şi literatura română. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au avut ca text suport un fragment la prima vedere despre Liviu Rusu, din volumul „Evocări” de Ștefan Augustin Doinaș, scrie Edupedu.ro, care a publicat subiectele. La partea a doua, liceenii au avut de comentat o poezie la prima vedere, iar la eseu, au avut de demonstrat particularitățile unui roman psihologic sau al experienței.

  • Subiectele au fost primite de elevii de la filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocaţională, toate profilurile cu excepţia profilului pedagogic.
  • La profilurile uman și pedagogic, apar diferențe doar la Subiectul al III-lea, unde cerința este „redactarea unui eseu despre construcția unui personaj dintr-un roman psihologic”.

La Subiectul I A, cerințele au fost similare cu cele primite în ultimii ani, notează sursa citată. Elevii au avut de explicat sensul unor cuvinte și expresii din text, apoi de identificat localitatea în care a funcționat Universitatea „Regele Ferdinand” în timpul războiului, pe baza textului, și încă două cerințe a câte 6 puncte fiecare.

La Subiectul I, punctul 5, elevii au avut de redactat un text de 30–50 de cuvinte despre efectul muzicii simfonice asupra autorului.

La Subiectul I, B, liceenii au avut de scris o compunere argumentativă de 150–300 de cuvinte, cu tema „dacă profesorii contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor”, prin raportare atât la textul primit cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul al II-lea, poezie la prima vedere

La Subiectul al II-lea, elevii au avut de comentat o poezie la prima vedere – „Iarna”, de Adrian Maniu. Comentariul trebuia să fie de minimum 50 de cuvinte și să evidențieze „relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice”.

Roman psihologic/ al experienței la eseu

La Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte prin care să prezinte particularitățile unui roman psihologic sau al experienței studiat.

Subiecte la Limba română, profilurile uman și pedagogic

Singura diferență notabilă dintre cele două variante de subiecte de la simularea BAC 2025 la Limba și literatura română, profil umanist/pedagogic, apare la Subiectul al III-lea. Aici, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu în care să caracterizeze un singur personaj dintr-un roman psihologic sau de experiență studiat la clasă.

Subiectul I (textul-suport și cerințele) și Subiectul al II-lea (comentariul poeziei „Iarnă” de Adrian Maniu) sunt la fel în ambele variante.

„Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Calendar simulare BAC 2025

Simularea probelor scrise din cadrul examenelor naţionale pentru elevi (an şcolar 2024 – 2025), organizată la nivelul întregii ţări de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, programează, în intervalul 24 – 27 martie, următoarele teste aferente examenului naţional de bacalaureat:

Cum se desfășoară examenul

Potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei, probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaţilor în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Rezultatele vor fi comunicate individual (marţi, 8 aprilie) şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ liceal prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi în cadrul consiliilor profesorale.

”Obiectivul urmărit: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului din sesiunile iunie şi iulie – august 2025”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute la simulare nu se trec în catalog, cu excepţia cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.

Rezultate simulare BAC 2024

Rata de promovare la simularea examenului de bacalaureat în 2024 a fost la Limba română de 60,13%, rata de promovare la disciplina obligatorie a profilului a fost 64,12%, rata de promovare la proba la alegere a profilului a fost 64,75%, iar rata de promovare la Limba maternă a fost 84,08%.

La Limba română, aproape 40% dintre elevi au luat note mai mici de 5, iar 22,89% dintre cei care au susţinut proba au obţinut note cuprinse între 5 şi 5.99. 

La celelalte două probe – cea obligatorie a profilului şi cea la alegere – procentul celor care au luat note mai mici de 5 depăşea 35%. 

La limba maternă, 15,92% dintre elevi au luat note sub 5, alţi peste 15% obţinând note cuprinse între 5 şi 5.99.

Numărul elevilor cu note de 10 a fost extrem de mic, fiind de 0,02% la Limba română, 0,53% la proba obligatorie, 0,46% la proba la alegere şi 0,12% la Limba maternă. 

Calendarul probelor scrise la BAC 2025

Probele scrise la Bacalaureat 2025 vor începe în 10 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate în 30 iunie. 

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

INTERVIURILE HotNews.ro