Simulare Evaluarea Națională 2025. Baremele de corectare și notare la Matematică

Baremele de corectare și notare pentru proba scrisă la Matematică, de la simularea Evaluării Naționale 2025 pentru elevii de clasa a VIII-a au fost publicate de Ministerul Educației marți, la ora 15:00. Elevii au avut de rezolvat 18 exerciții și probleme în cele două ore alocate examenului. Aproximativ 161.000 de elevi au participat la simularea probei, iar cinci elevi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, potrivit ministerului.
Elevii de clasa a VIII-a au susținut marți, 18 martie, începând cu ora 9:00, proba scrisă la Matematică, din cadrul simulării pentru Evaluarea Națională 2025. Proba s-a încheiat după două ore, la ora 11:00. Testarea elevilor de clasa a VIII-a a început luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
La ora 15:00, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele de corectare și notare de la proba de azi. Astfel, elevii au avut de rezolvat 18 exerciții și probleme în cele două ore de testare.
5 elevi eliminați din examen
Aproximativ 161.000 de elevi de clasa a VIII-a – din totalul celor peste 173.000 de elevi aşteptaţi pentru susţinerea probei de Matematică – au participat la testare, potrivit informaţiilor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, a transmis Ministerul Educației. Astfel, rata de prezenţă este de 92,7%.
Dintre aceștia, 5 elevi au fost eliminați din examen pentru tentative de fraudă.
Miercuri, 19 martie, elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba de limba şi literatura maternă, iar rezultatele vor fi comunicate individual elevilor luni, 31 martie.
Baremele de evaluare și de notare pentru Matematică pot fi consultate mai jos:
Subiectele pentru simulare la Evaluarea Națională 2025 au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția responsabilă cu formularea subiectelor pentru examenele naționale.
Rezultatele Simulării Evaluării Naționale 2025 se comunică individual
Rezultatele la Simulare Evaluarea Națională 2025 vor fi comunicate individual în data de 31 martie şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
„Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afişare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare”, menţionează Ministerul Educaţiei.
La simulare, care se va desfăşura în peste 3.500 de unităţi de învăţământ/centre de examen, sunt aşteptaţi să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscrişi circa 10.000 de elevi.
Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel naţional sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale.
Notele obţinute nu se trec în catalog însă prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.
Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanţi se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată.
Calendar Simulare Evaluarea Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Afișarea rezultatelor
Calendar Evaluarea Națională 2025
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Absolvenții clasei a VIII-a vor afla primele rezultate pe 3 iulie, urmând ca după contestații notele finale să fie afișate pe 10 iulie.