Sindicalistii de la Sanitas picheteaza din nou Ministerul Sanatatii
Reprezentantii Federatiei Sanitas au anuntat ca vor picheta din nou, marti, sediul Ministerului Sanatatii, nemultumiti ca nu au ajuns la o intelegere cu ministerul pentru inceperea negocierilor privind noul contract colectiv de munca, negocieri care ar urma sa dureze 60 de zile, potrivit legii, anunta News.ro.
Prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat, pentru News.ro, ca luni sindicalistii au avut o intalnire la minister cu secretarul de stat Monica Althamer si cu alti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, in urma careia nu au ajuns la o intelegere, intrucat reprezentantii ministerului nu ar dori inceperea negocierilor pentru noul contract colectiv de munca, ci crearea unui grup de lucru in care sa se poarte discutii.
El a adaugat ca marti va continua seria de proteste de la Ministerul Sanatatii si ca, pentru moment, nu se pune problema unei greve generale, dar ca Sanitas va lua in calcul acest lucru dupa 1 ianuarie 2017.
Sindicalistii au pichetat sediul Ministerului Sanatatii si in zilele de 22 si 29 noiembrie.
Leonard Barascu, presedintele Sanitas, a sustinut, saptamana trecuta, ca sindicalistii nu vor sa negocieze salarii, ci alte probleme, precum concediile de odihna si materialele pentru spitale.
„Domnul ministru spunea, intr-adevar, ca in Legea 62 exista un articol bagat tot de acesti destepti de dupa 2010, in care se spune ca, daca nu ai un buget votat, nu poti sa negociezi un contract la bugetari. Eu ii spun domnului ministru, i-am spus si domnului Ciolos, ca nu are nicio legatura. Noi nu avem o lege in care negociem salarii prin contractul colectiv de munca. Noi facem altceva. Stabilim concediul de odihna, bazele de calcul pentru educatie medicala continua, materialele pentru spitale si nu in ultimul rand, protectia pentru colegii nostri din spitale: uniforme, pantofi si asa mai departe. Sunt importante, nu poti sa intri intr-un an sau in concediu fara acest contract colectiv de munca”, a declarat Barascu.
Dupa discutiile cu reprezentantii Federatiei Sanitas, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, declara ca inceperea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Munca inainte de aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite ar fi un act ilegal.
„Potrivit legii 62/2011, articolul 129, alineatul 3, angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inainte de expirarea contractului colectiv de munca. Cu toate acestea, la articolul 138, avem alineatul 2, care spune ca, prin exceptie de la articolul 129, alineatul 3, contractele colective de munca in sectorul bugetar se negociaza in conditiile legii dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite in limitele si in conditiile stabilite prin acestea. Practic, inceperea negocierilor inainte de aprobarea bugetului ar fi un act ilegal”, afirma Vlad Voiculescu.
Ministrul mai spunea ca este de parere ca protestul sindicalistilor are legatura cu perioada electorala, pentru ca, sustinea el, un protest se face atunci cand nu au loc discutii sau cand acestea nu au un rezultat favorabil, iar discutiile dinainte de negocieri nici nu au inceput.
In 8 noiembrie, Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie.
Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public. El a subliniat ca solicitarea de control de constitutionalitate vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.
Federatia Sanitas a declansat o greva generala in 31 octombrie, iar Ministerul Sanatatii a cerut anularea protestului la Tribunalul Bucuresti. Sindicalistii au anuntat, inca de pe 1 noiembrie, ca greva este suspendata in urma promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament.
Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, in 3 noiembrie, ca greva cadrelor medicale din Federatia Sanitas este ilegala, solutia instantei nefiind definitiva, dar executorie.