Sari direct la conținut

Situație jenantă pentru Igor Dodon. Candidatul partidului său la prezidențiale are cetățenia română

HotNews.ro
Situație jenantă pentru Igor Dodon. Candidatul partidului său la prezidențiale are cetățenia română
Alexandr Stoianoglo (stânga) și Igor Dodon. FOTO: Pagina de Facebook a lui Igor Dodon

Candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în cursa pentru alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, este și cetățean al României, informează Ziarul de Gardă. Anterior, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat că este „nonsens” faptul că preşedintele R. Moldova poate deţine şi cetăţenia altui stat, referindu-se la Maia Sandu.

Numele lui Alexandr Stoianoglo apare în ordinul Nr. 172/P, privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române unui număr de 178 persoane. Conform surselor Ziarului de Gardă, Alexandr Stoianoglo a depus jurământul la Chișinău, pe 15 mai 2018 și are pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate din anul 2019.

Contactați de ZdG, reprezentanții Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) din România au confirmat: „persoana nominalizată are un ordin de aprobare a cererii de cetățenie nr. 178P/2018”.

„În ceea ce privește obținerea cetățeniei, vă informăm că petentul a optat pentru menținerea domiciliului în străinătate, motiv pentru care informații cu privire la depunerea jurământului le puteți obține doar de la Direcția Consulară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul ANC. Contactat telefonic, Alexandr Stoianoglo nu a răspuns la apelurile reporterilor ZdG.

Dodon, un opozant al dublei cetățenii

În 2020, Igor Dodon a declarat: „Pentru prima oară în istoria ţării funcţia de preşedinte este ocupată de către o femeie, nu am nimic împotriva femeilor, dar şefa statului deţine cetăţenie dublă, a Republicii Moldova şi a României. Cred că nu este corect ca preşedintele să aibă posibilitatea să deţină cetăţenie dublă”. Dodon este cunoscut pentru criticile aduse funcţionarilor ce deţin cetăţenie dublă, în speţă pe cea a statului vecin, încă din 2014.

„Insist ca în instituțiile de conducere a statului să se afle doar cetățeni ai Republicii Moldova. Cum putem să avem încredere într-un deputat, într-un membru al Curții Constituționale, dacă el a depus jurământ de credință României?” – este o altă declarație a socialistului Dodon din 2020.

Stoianoglo, un candidat cu probleme

Candidatul PSRM la alegerile prezidențiale, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a fost vizat în șase cauze penale după ce și-a încheiat prematur mandatul. În februarie 2024, Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Unele dosare sunt în instanță, iar altele – la faza de urmărire penală.

Fostul procuror general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo este candidatul la prezidențiale al socialiștilor din Moldova la alegerile de pe 20 octombrie.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție în 2021 când a fost reținut pentru abuz în serviciu. Mai este acuzat de legături cu oligarhul Veaceslav Platon.

Liderul socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon, fost președinte al țării în perioada 2016-2020, nu va mai candida pentru funcția de șef al statului, la alegerile din 20 octombrie, așa cum se așteptau mulți. El a anunțat pe 8 iulie că formațiunea pe care o conduce îl va susține pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, originar din Găgăuzia.

INTERVIURILE HotNews.ro