Sari direct la conținut

Slovacia: Populistul Robert Fico, desemnat premier

HotNews.ro
​Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, și Robert Fico, desemnat premier, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia
​Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, și Robert Fico, desemnat premier, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Președinta Slovaciei Zuzana Caputova i-a încredințat luni mandatul pentru formarea unui nou guvern populistului Robert Fico, în urma victoriei partidului acestuia, Smer-SD, în alegerile legislative de sâmbătă, relatează AFP.

„Sarcina șefului statului este de a respecta rezultatele alegerilor democratice și, în același timp, de a asigura buna funcționare a organelor noastre constituționale”, a declarat Zuzana Caputova într-un comunicat înainte de ceremonia oficială, transmisă la televiziune.

Fico a declarat după întâlnirea cu Caputova că a convenit cu aceasta asupra unui termen de două săptămâni pentru formarea executivului. „Nu va fi un proces uşor, dar vom face tot ce ne stă în puteri pentru a crea un guvern”, a adăugat el.

Robert Fico a mai fost premier în două rânduri, între 2006 și 2010 și din 2012 până în 2018. Partidul său nu a obţinut suficiente voturi în alegerile de sâmbătă pentru a guverna singur, însă Fico are şanse să se întoarcă la şefia Guvernului cu sprijinul unei coaliţii.

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a obţinut circa 23% din voturi la alegerile de sâmbătă, în timp ce formaţiunea din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obţinut 18%, pe poziţia a treia plasându-se formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD şi condus de fostul premier Peter Pellegrini, care va avea un rol decisiv în formarea majorităţii.

Pellegrini, care i-a succedat lui Fico în postul de premier, a dat de înţeles că ar înclina către o alianţă cu acesta, deşi îşi păstrează opţiunile deschise. Într-o coaliţie condusă de Fico ar mai putea intra şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS), pro-rusă, care a obţinut aproape 6% din voturi, precum şi alte mici partide de orientare conservatoare care au intrat în noul parlament, un legislativ foarte fragmentat. Prin urmare, Robert Fico a declarat că nu se aşteaptă ca negocierile pentru formarea viitorului guvern să dureze mai puţin de două săptămâni.

Slovacia a ales sâmbătă un partid populist care se opune continuării ajutorului pentru Ucraina

Robert Fico şi partidul său au reușit să se claseze pe primul loc în alegeri după o campanie în care au declarat că vor pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina.

Mai exact, Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis în timpul campaniei electorale că Slovacia nu va mai trimite niciun fel de muniţie Kievului şi a cerut relaţii mai bune cu Rusia.

Guvernele de centru-dreapta care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.

După anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare de sâmbătă, Robert Fico a spus că va face totul pentru ca între Rusia şi Ucraina să înceapă negocieri de pace cât mai rapid posibil. El a declarat lși că Slovacia nu va schimba orientarea politicii externe, însă are „probleme mai importante” decât relaţiile cu Ucraina.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro