Sari direct la conținut

Slovenia ar putea avea o femeie la cârma țării. Cine este favorita la alegerile prezidențiale

HotNews.ro
Alegeri prezidențiale în Slovenia, Foto: Darko Bandic / AP / Profimedia
Alegeri prezidențiale în Slovenia, Foto: Darko Bandic / AP / Profimedia

Duminică, slovenii sunt chemați la urne pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă fosta prezentatoare de televiziune Natasa Pirc Musar şi politicianul de dreapta Andze Logar, informeată Reuters, citată de Agerpres.

Deşi Logar s-a clasat mai bine în primul tur, pe 23 octombrie, sondajele de opinie o indică drept favorită pe Pirc Musar, candidată independentă care a obţinut sprijinul coaliţiei guvernamentale pentru turul al doilea.

Secţiile de votare se închid la ora locală 19.00, iar primele rezultate vor apărea după aproximativ două ore.

Un sondaj efectuat de agenţia Ninamedia şi publicat vineri de ziarul Dnevnik o creditează pe Pirc Musar cu 51,2% din intenţiile de vot, faţă de numai 48,8% pentru Logar.

Cine este Natasa Pirc Musar

Fosta prezentatoare TV în vârstă de 54 de ani este acum avocată şi susţinătoare a drepturilor omului, a statului de drept şi a asistenţei sociale.

Adversarul ei are 46 de ani şi este membru al Partidului Democratic Sloven (SDS), de dreapta, al fostului premier Janez Jansa.

SDS a pierdut la alegerile parlamentare din aprilie, fiind înlocuit la putere de Mişcarea pentru Libertate, ecologistă, a actualului prim-ministru Robert Golob.

Slovenia este condusă de „preşedintele Instagram”

Rolul de şef al statului în Slovenia este în bună măsură simbolic. Preşedintele este însă comandantul suprem al armatei şi numeşte mai mulţi oficiali cu funcţii importante, inclusiv guvernatorul băncii centrale; majoritatea numirilor trebuie confirmate de parlament.

Actualul preşedinte al acestei ţări membre a NATO şi a Uniunii Europene este fostul model Borut Pahor, care îşi încheie al doilea mandat de cinci ani; el este numit adesea ”preşedintele Instagram”, deoarece este un utilizator frecvent al acestei reţele sociale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro