Sari direct la conținut

„Șoc”: Reacții internaționale la tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico

HotNews.ro
Robert Fico la ultima intalnire a Consiliului European la care a luat parte, Foto: Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Robert Fico la ultima intalnire a Consiliului European la care a luat parte, Foto: Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul maghiar Viktor Orban, un apropiat al lui Robert Fico, și-a exprimat miercuri după-amiaza „șocul profund” față de tentativa de asasinare a acestuia, numeroși lideri europeni exprimând mesaje de solidaritate și încurajare, dar și „șoc” față de atac.

„Am fost profund șocat de atacul odios împotriva prietenului meu, Premierul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea și recuperarea sa grabnică. Dumnezeu să îl binecuvânteze pe el și pe țara lui”, a transmis liderul de la Budapesta într-un mesaj transmis pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter.

„Asemenea acte violente nu au niciun loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai de preț bun comun”, a transmis pe „X” și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Sunt șocat de vestea atacului asupra premierului slovac Fico după o întâlnire a Cabinetului Slovac la Handlova. Nimic nu poate justifica vreodată violența sau astfel de atacuri. Gândurile mele se îndreaptă spre Premier și familia sa”, a declarat la rândul său Charles Michel, președintele Consiliului European.

Fico a fost împușcat miercuri după-amiaza când se plimba printr-o mulțime spre care s-a îndreptat să dea mâna cu cei prezenți, la capătul unei ședințe de guvern organizate la Handlova, oraș aflat la aproximativ 180 km de capitala Bratislava.

Președintele slovac Zuzana Caputova, o oponentă a lui Fico, a condamnat ferm atacul asupra acestuia.

„Sunt șocată. Îi urez lui Robert Fico recuperare rapidă în acest moment critic”, a mai spus Caputova, care asigură interimatul funcției de președinte până când Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, își va prelua mandatul câștigat la alegerile prezidențiale de luna trecută.

Liderii europeni își exprimă „șocul” față de tentativa de asasinare a lui Robert Fico

„Vestea tentativei lașe de asasinare a Premierului Slovac Robert Fico mă șochează profund. Violența nu trebuie să aibă vreun loc în politica Europeană”, a transmis și cancelarul german Olaf Scholz.

„Șocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de Premierul Fico și familia sa”, a spus premierul britanic Rishi Sunak într-un mesaj transmis pe „X”.

Petr Fiala, premierul Cehiei, a declarat la rândul său că tentativa de asasinare a lui Fico este „șocantă” și i-a urat însănătoșire grabnică. „Nu trebuie să tolerăm violența, ea nu are niciun loc în societatea noastră”, a subliniat el.

„Șocat de vestea din Slovacia despre împușcarea colegului meu Robert Fico. Condamn orice act de violență împotriva democrațiilor noastre. Gândurile mele sunt alături de el și familia sa”, a spus și premierul finlandez Petteri Orpo.

„Îi doresc putere și o însănătoșire rapidă. Gândurile mele sunt alături de Robert Fico, cei dragi lui și poporul slovac”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Din partea Portugaliei și a mie însumi, exprim toată solidaritatea mea cu colegul meu Robert Fico, Premierul Slovaciei, urându-i o însănătoșire completă. Condamnăm în cei mai puternici termeni acest act inacceptabil și barbar de violență politică”, a afirmat premierul portughez Luis Montenegro.

„Am fost profund șocată să aflu vestea atacului laș asupra Premierului Slovac Robert Fico. Toate gândurile mele sunt alături de el, familia sa și poporul slovac prietenos. Aș vrea să exprim de asemenea, din partea Guvernului Italian, cea mai puternică condamnare a tuturor formelor de violență și a atacurilor asupra principiilor cardinale ale democrației și libertății”, a scris și Giorgia Meloni într-un mesaj pe „X”.

Liderii României, Poloniei și Ucrainei, printre cei care au transmis mesaje de solidaritate

„Vești șocante din Slovacia. Robert, gândurile mele sunt alături de tine în acest moment foarte dificil”, a transmis la rândul său premierul polonez Donald Tusk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat la rândul său atacul asupra lui Fico, pe care l-a calificat drept „îngrozitor”.

„Fiecare efort trebuie depus pentru a asigura că violența nu devine norma în orice țară, formă sau domeniu”, a spus liderul de la Kiev.

„Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn ferm astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene”, a scris în schimb Klaus Iohannis pe X.

„Condamn ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. Aceste acte de violenţă nu îşi au locul într-o democraţie. Aşteptăm mai multe detalii despre incident şi avem încredere că autorităţile vor efectua o anchetă amănunţită”, a transmis și premierul Nicolae Ciucă pe platforma X.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro