Sari direct la conținut

Sondaj realizat la comanda PSD: Nicușor Dan este favorit pentru Primăria Capitalei, dar dacă s-ar retrage Popescu-Piedone ar câștiga Firea

HotNews.ro
Panouri electorale cu Gabriela Firea și Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / George Călin
Panouri electorale cu Gabriela Firea și Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan este favorit în alegerile pentru Primăria Capitalei, dar dacă s-ar retrage Cristian Popescu Piedone, ar câștiga Gabriela Firea, sugerează un sondaj transmis de PSD. Potrivit sondajului, realizat online de Epsilon Poll, dacă s-ar retrage Gabriela Firea, ar câștiga Nicușor Dan.

Sondajul a fost realizat online în perioada 20-22 mai pe mai mult de 5.100 de identități online și pentru analiza datelor s-a folosit inteligență artificială, potrivit documentului transmis de PSD. Epsilon Poll nu este un nume cunoscut în zona de sondaje din România, iar site-ul său apare la ora redactării acestui articol „în construcție”.

Rezultatele sunt diferite față de sondajul IPSOS la comanda USR ale cărui rezultate au fost publicate joi, potrivit căruia Nicușor Dan ar câștiga la mare distanță chiar și în ipoteza în care Popescu Piedone s-ar retrage.

Ce spune sondajul realizat online la comanda PSD

Sondajul sugerează că Nicușor Dan (susținut de Alianța Dreapta Unită) este pe primul loc în preferințele alegătorilor, fiind cotat cu 29% dintre voturi. Pe locul doi apare Gabriela Firea (PSD), cu 25%, pe trei Sebastian Burduja (PNL), urmat la un procent distanță de Cristian Popescu Piedone – 16%.

Dacă se ia în considerare ipoteza retragerii candidatului Popescu-Piedone, atunci ar câștiga Firea cu 35%, urmată de Nicușor Dan – 31%, potrivit sondajului furnizat de PSD.

În schimb, dacă s-a retrage Firea, alegerile pentru Primăria Capitalei ar fi câștigate de Nicușor Dan, cu 35%, iar Popescu-Piedone ar avea 26%.

  • Sondajul Epsilon Poll – Universul de eșantionare: populația adultă, activă în mediul online, cu identitate /acces la internet prin adresa IP din Municipiul București, autoidentificată cu vârsta de peste 18 ani. Volumul eșantionului: 5.112 identități online/respondenți analizați. Mecanismele de ponderare și analiză a datelor se bazează pe programare Machine Learning, antrenat anterior pe seturi de date succesive de la nivelul Municipiului București, ca având o probabilitate verificată de 90%. Marja de eroare la nivelul întregului eșantion: ±5%, la un nivel de încredere de 90%. Metoda de culegere a datelor: Chestionar online, targetat pe categorii socio-demografice conform distribuției din populația adultă a Municipiului București. Perioada de realizare: 20-22 mai 2024.

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate șansele să câștige

Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, a declarat joi Nicușor Dan, candidat pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. Acesta spune că există două bazine electorale mari în Bucureşti, de dreapta şi de stânga, şi va câştiga cine va mobiliza mai bine bazinul electoral.

Un alt sondaj privind competiția pentru Primăria Capitalei, difuzat de INSCOP pe 30 aprilie, sugera că Gabriela Firea este la distanță în spatele lui Nicușor Dan în opțiunile alegătorilor. Astfel, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 38,5% din opţiuni, urmat de Cristian Popescu Piedone – 27,4% şi de Gabriela Firea – 21,4%.

Un alt sondaj, comandat de PSD și publicat pe 28 aprilie, sugera că Nicușor Dan ar câștiga alegerile pentru Primăria Generală cu 31% din voturi, în timp ce Gabriela Firea, atunci abia intrată în cursă, s-ar clasa pe locul secund cu 24 de procente, urmată de Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 20%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro