Sari direct la conținut

Spania avertizeaza tarile UE cu privire la pasta de dinti din China

HotNews.ro

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit o notificare prin sistemul rapid de alerta (RAPEX), prin care Spania a avertizat tarile Uniunii Europene despre existenta pe piata spaniola a unei marci de pasta de dinti, Spearmint (lot nr. 082006) si Spearmint Tri Leaf (lot nr. 20050530), considerate a fi periculoase.

Potrivit ANPC, produsele, ce au fost importate din China, contin 7%, respectiv 8,3% dietilenglicol, substanta ce se utilizeaza la producerea antigelului si ca solvent.

„Substanta este toxica doar daca este inghitita intr-o cantitate de 0,014 – 0,17 mg/kg corp”, se arata intr-un comunicat al ANPC.

Conform opiniilor specialistilor, nu exista un risc major imediat pentru siguranta consumatorilor, neexistand informatii privind otravirea cu aceasta substanta prin utilizarea produsului respectiv.

„Pentru produsele notificate, exista posibilitatea unui risc minim privind consumatorii care utilizeaza aceasta pasta de dinti, doar prin absorbtia substantei la nivelul cavitatii bucale prin efect cumulativ in timp”, potrivit ANPC.

Pana in prezent, in urma controalelor efectuate de ANPC in Bucuresti, nu au fost identificate produse din loturile mentionate.

De asemenea, ANPC a dispus tuturor oficiilor teritoriale, verificarea pietei pentru identificarea produselor din loturile mentionate mai sus.

ANPC a facut cateva prelevari din produsul Spearmint Tri Leaf, cu alt numar de lot de fabricatie decat cel semnalat, precum si din alta marca comerciala produsa in China, care vor fi supuse analizei la Laboratoarele LAREX pentru identificarea calitativa si cantitativa a dietilenglicolului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro