Spectacole cu publicul, în programe pilot, la Teatrul Național și la Opera din București: Persoanele vaccinate nu vor purta mască / Care sunt scenariile
La Teatrul Național și la Opera Națională din București vor avea loc spectacole cu sălile aproape pline, la două săptămâni după Paște, în cadrul unor programe-pilot. Potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, una dintre propuneri este ca spectatorii care au fost vaccinați împotriva COVID-19 să nu poarte mască.
Ministrul Culturii a declarat, luni, că există mai multe variante pentru desfășurarea programului-pilot, iar la spectacolele organizate de Teatrul Național și de Opera Națională din București ar urma să poată participa persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boală şi pot face dovada că au dezvoltat anticorpi sau cei dispuşi să se testeze înainte de spectacol.
- „Vom încerca să implementăm câteva variante pentru a putea trage nişte concluzii. Ceea ce vă spun nu sunt concluzii finale, dar s-ar putea ca un braţ de program-pilot să-i includă doar pe cei vaccinaţi, altul să aibă în vedere toată lumea care este imunizată, altul să meargă doar pe testare.
- Şi vom vedea, pe toate cele trei sau patru braţe ale programului-pilot, în ce măsură vom impune obligativitatea păstrării măştii. Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a spus Gheorghiu, care a mers luni la Opera Naţională şi la Teatrul Naţional din Capitală.
- El a spus că spectacolele în cadrul acestui proiect-pilot vor avea loc la două săptămâni după Paște și că sălile vor fi ocupate „aproape la capacitate maximă”, astfel că trebuie „foarte atent gândite” intrarea şi ieşirea de la eveniment.
Potrivit acestuia, vor fi circuite separate de intrare și ieșire, accesul în sală va fi pe principiul împărţirii pe sectoare, astfel încât să se facă gradual, pentru a se evita, pe cât posibil, o interacţiune pe scară largă. În sală vor fi grupuri de două-trei-patru persoane şi doar între grupuri va fi un scaun liber. De exemplu, la o sală de 1.000 de locuri ar fi în jur de 800 de persoane, iar la o sală de 300 de locuri ar fi în jur de 250 de persoane, a afirmat Gheorghiu.
El a precizat că variantele propuse de minister ar putea suferi „ceva modificări”, dar nu „semnificative”.