Sari direct la conținut

Spionaj între aliați. O fostă angajată a Casei Albe a dat informații secrete sud-coreenilor

HotNews.ro
Spionaj între aliați. O fostă angajată a Casei Albe a dat informații secrete sud-coreenilor
Scandal de spionaj între SUA și Coreea de Sud Foto: Wavebreak / Profimedia

O fostă specialistă pe probleme de politică externă care a lucrat pentru CIA şi Consiliul Naţional de Securitate (NCS) al Casei Albe a fost inculpată în Statele Unite, sub suspiciunea că a acţionat ca agent de informaţii pentru guvernul Coreii de Sud în schimbul unor bunuri de lux şi al altor cadouri, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Potrivit documentului de 31 de pagini depus luni de procuratură la tribunalul federal din New York, Sue Mi Terry nu s-a înregistrat ca agent străin şi a dezvăluit informaţii guvernamentale americane serviciilor secrete sud-coreene.

„Conform instrucţiunilor reprezentanţilor guvernului Republicii Coreea, (Sue Mi) Terry a pledat pentru poziţii strategice ale Republicii Coreea (….), a comunicat informaţii confidenţiale ale guvernului Statelor Unite agenţilor serviciilor secrete din Republica Coreea şi a facilitat accesul oficialilor guvernamentali sud-coreeni la omologii lor americani”, se arată în actul de acuzare.

În schimb, ofiţerii de informaţii sud-coreeni i-au oferit lui Terry genţi Bottega Veneta şi Louis Vuitton, o haină Dolce & Gabbana, cine la restaurante cu stele Michelin şi peste 37.000 de dolari finanţare „sub acoperire” pentru un program de politici publice privind afacerile coreene pe care ea îl conducea, notează Reuters.

Dosarul include imagini surprinse de camerele de securitate cu Sue Mi Terry în timp ce se întâlnea cu agenţi sud-coreeni în magazine din Washington pentru a primi genţile de lux. Potrivit rechizitoriului, Sue Mi Terry este cetăţean naturalizat al Statelor Unite, născută la Seul, şi care a crescut în Virginia şi Hawaii.

Avocatul său, Lee Wolosky, a negat acuzaţiile. „Aceste acuzaţii sunt nefondate şi denaturează munca unui analist de informaţii, cunoscută pentru independenţa ei şi anii în serviciul Statelor Unite”, a spus Wolosky într-un comunicat citat de presa americană.

În afară de CIA, Sue Mi Terry, cercetător principal pentru studii coreene în cadrul Council on Foreign Relations, un think-tank american, ea a lucrat şi pentru Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe.

Sue Mi Terry, care a fost angajată a guvernului SUA timp de un deceniu, între 2001 şi 2011, ar fi început să lucreze pentru Coreea de Sud în 2013 şi a continuat să facă acest lucru, deşi a fost avertizată în 2014 de agenţii FBI că serviciile de informaţii sud-coreene ar putea încerca să o coopteze.

National Intelligence Service, serviciul de informaţii sud-coreean, a declarat pentru AFP că se află în contact cu serviciile de informaţii din SUA cu privire la actul de acuzare.

„Serviciile de informaţii din Coreea de Sud şi Statele Unite sunt în strânsă comunicare în ceea ce priveşte raportul privind actul de acuzare (care implică) legea privind înregistrarea agenţilor străini”, afirmă sursa citată.

INTERVIURILE HotNews.ro