Sari direct la conținut

Statistica reface calculele privind creșterea României din primul trimestru 2025: E mai mare față de cât anunțase anterior

HotNews.ro
Creștere economică, Foto: Shutterstock
Creștere economică, Foto: Shutterstock

Institutul Național de Statistică a revizuit în creștere datele privind creșterea economică pe primele 3 luni ale anului, noile calcule arătând că economia a crescut cu 0,3%. Anterior, în comunicatul inițial cifra anunțată fusese 0,2%.

Încetinirea creșterii rămâne principala îngrijorare, consumul populației (care alimentează importurile și crează astfel PIB în alte țări, cum sublinia Guvernatorul BNR) fiind motorul acestei firave creșteri.

Exporturile nete de bunuri și servicii (exporturi minus importuri) au fost negative, se mai arată în comunicatul Statisticii.

Cum bugetul pe acest an e construit pe o creștere de 2,5%, cifră aproape imposibil de atins, oficialii români din cadrul instituțiilor internaționale somează autoritățile să facă de urgență o rectificare bugetară „care să ia în calcul ideea că putem să avem o creștere economică mai mică. Și la această creștere mai mică trebuie să adaptăm costurile statului”, spun aceștia.

Și Daniel Dăianu vorbește de nevoia unei rectificări bugetare rapide. „Cred că este obligatorie o rectificare bugetară până la 30 iunie. Această rectificare bugetară să se facă pe baza pachetului de măsuri care vor fi puse în funcțiune. Nu avem de ales!”, spune Dăianu.

Pentru acest an, analiștii financiar bancari se așteaptă la o creștere de 1%. „Estimarea noastră pentru anul 2025 este că economia României se va târî spre un 1% probabil. Partea bună este că ar trebui să fim feriți de recesiune. Bineînțeles, 1% nu înseamnă o mare creștere, ceea ce înseamnă că toate planurile de acoperire a deficitului sunt destul de inconsistente. Ar trebui să avem în vedere că la o creștere de 1%, e foarte greu să crezi că mediul de afaceri va aduce mult mai multe impozite și taxe la bugetul de stat dacă nu apar noi impozite și majorări de taxe, ceea ce noi ne așteptăm”, a explicat Alexandra Smedoiu, speaker la conferința ”Anul Financiar 2025”.

INTERVIURILE HotNews.ro