Sari direct la conținut

Statul care dă 95% unui tip special de băutură se teme că un nou război comercial va fi ca o mahmureală care nu mai vrea să treacă. „Cred că a venit momentul ca națiunea noastră să ia atitudine pentru ea însăși”

HotNews.ro
Statul care dă 95% unui tip special de băutură se teme că un nou război comercial va fi ca o mahmureală care nu mai vrea să treacă. „Cred că a venit momentul ca națiunea noastră să ia atitudine pentru ea însăși”
Foto: Bryan Woolston / Getty images / Profimedia

Aproape tot bourbonul produs în lume vine dintr-un singur stat american, unde producătorii sunt acum îngrijorați de perspectiva unui nou război comercial între Statele Unite și țările în care își vând băutura cu care se mândresc, relatează The Associated Press.

Producătorii de bourbon din Kentucky s-au trezit din nou în centrul atenției, ca țintă pentru represalii, după ce președintele Donald Trump a impus noi taxe vamale vecinilor Statelor Unite, Canada și Mexic. 

Luni, după discuții cu liderii celor două țări, Trump a anunțat suspendarea timp de cel puțin o lună a planurilor, pentru a permite continuarea negocierilor. Însă lipsa unei soluții finale îi îngrijorează în continuare pe unii oficiali aleși și pe reprezentanții industriei în legătură cu viitorul acestei băuturi emblematice pentru Kentucky.

Citește și Care sunt diferențele dintre whiskey, scotch și bourbon

Exporturile americane de whisky au scăzut în timpul unei dispute comerciale anterioare, din primul mandat al lui Trump.

Înainte ca această amânare de o lună să fie anunțată luni seară, Canada, o piață de export importantă pentru băuturile spirtoase americane, a reacționat la noul val de protecționism comercial impunând taxe vamale de retorsiune pentru importurile din SUA, inclusiv pentru băuturi. Unele autorități din mai multe provincii canadiene au vorbit inclusiv despre eliminarea mărcilor americane de băuturi alcoolice de pe rafturile magazinelor de stat.

Industria bourbonului aduce economiei statului Kentucky aproximativ 9 miliarde de dolari anual, creând mai multe locuri de muncă și atrăgând mai mulți turiști ca niciodată, potrivit unui studiu publicat anul trecut. Distileriile din Kentucky produc 95% din bourbonul produs în întreaga lume, conform Asociației Distilatorilor din Kentucky.

Producția de bourbon este o componentă esențială a economiei orașului Lawrenceburg, aflat la mică distanță de distileriile mărcilor cunoscute Wild Turkey și Four Roses. Într-o zonă unde susținerea pentru Trump este puternică, unii locuitori consideră că taxele vamale sunt un instrument legitim pentru obținerea unui avantaj în negocierile internaționale.

Locuitori și politicieni din Kentucky spun că au încredere deplină în Trump

„Cred că a venit momentul ca națiunea noastră să ia atitudine pentru ea însăși. Și exact asta facem acum”, a declarat pentru Associated Press Gary Chilton, un locuitor din Lawrenceburg, în timp ce își făcea cumpărăturile după-amiaza. „Alte națiuni au profitat de noi prea mult timp. Este un instrument de negociere. Se va rezolva”, a dat asigurări el.

Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, guvernatorul democrat al statului Kentucky, Andy Beshear, a avertizat că taxele vamale vor afecta familiile muncitoare dintr-un stat care l-a votat covârșitor pe Trump în noiembrie trecut. Beshear, pe care unii analiști politici din SUA îl văd drept un posibil candidat al Partidului Democrat la alegerile din 2028, a avertizat că suferința economică nu s-ar limita doar la distilerii, ci s-ar extinde și la sectoarele care susțin industria, de la fermieri până la producătorii de butoaie.

Republicanul Andy Barr, care reprezintă în Congres un district ce include o parte din regiunea unde e produs bourbonul în Kentucky, și-a reafirmat însă sprijinul pentru Trump, în ciuda incertitudinii care planează asupra industriei.

„Alte națiuni au uitat că Statele Unite sunt superputerea mondială, iar sub conducerea președintelui Trump ele își amintesc rapid că nu vom mai accepta să fim exploatați”, a declarat Barr într-un comunicat de presă. Congresmenul republican a adăugat că este hotărât să protejeze industria bourbonului, pe care a descris-o ca „un motor esențial pentru locurile de muncă și creșterea economică” în Kentucky.

Mitch McConnell, fostul lider republican al Senatului, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul taxelor vamale asupra locurilor de muncă și prețurilor pentru consumatori, atât în statul Kentucky pe care îl reprezintă, cât și la nivel național.

„Susțin întru totul lupta împotriva practicilor comerciale neloiale și echilibrarea condițiilor de concurență pentru producătorii americani, dar nu sunt un fan al taxelor vamale”, a spus McConnell într-un comunicat. „La finalul zilei, taxele vamale cresc costul bunurilor și serviciilor de care toți depindem, iar consumatorii americani sunt cei care plătesc prețul”, a mai spus acesta.

Ce spun distilatorii de bourbon

Industria bourbonului speră că va prevala rațiunea. Asociația Distilatorilor din Kentucky i-a lăudat pe Trump și pe liderii Mexicului și Canadei pentru suspendarea taxelor timp de 30 de zile. Cei doi vecini ai SUA au fost de acord să calmeze tensiunile comerciale prin consolidarea securității la frontieră și intensificarea luptei împotriva traficului de droguri.

„Așteptăm cu nerăbdare acorduri permanente care să permită bourbonului din Kentucky să fie savurat la nivel internațional”, a declarat Eric Gregory, președintele asociației distilatorilor, într-un comunicat.

Chris Swonger, președintele și directorul general al Consiliului pentru Băuturi Spirtoase Distilate din SUA, a cerut guvernului american și celui canadian să ajungă la un acord care să permită industriilor de băuturi spirtoase din ambele țări să prospere. El a avertizat că mulți producători sunt „înghesuiți” de taxe vamale.

„Unele băuturi spirtoase sunt recunoscute drept ‘produse distinctive’ de SUA și Canada și pot fi produse doar în țările respective, precum bourbonul și whisky-ul Tennessee în SUA și whisky-ul canadian în Canada”, a explicat Swonger într-un comunicat. „Prin urmare, producția acestor produse nu poate fi pur și simplu mutată într-o altă țară sau regiune”, a amintit el.

UE e cea mai mare piață de export pentru whisky-ul american

Producătorii americani de whisky se confruntau deja cu dificultăți înainte de acest nou conflict comercial. Criza vine într-un moment în care industria are stocuri masive de whisky în proces de maturare, care într-o zi vor ajunge pe piață. 

În Kentucky, un număr record de 14,3 milioane de butoaie de bourbon sunt învechite, potrivit Asociației Distilatorilor din stat. Aceste rezerve așteaptă să fie îmbuteliate într-un moment în care tinerii adulți par să consume mai puțin alcool, atât în Statele Unite, cât și alte țări din jurul lumii.

Cea mai mare amenințare pentru producătorii din Kentucky ar putea veni din partea Uniunii Europene, care a vehiculat reintroducerea unor taxe vamale de 50% pentru whisky-ul american, dacă noua administrație republicană de la Washington nu dă înapoi în privința amenințărilor sale.

Trump a declarat duminică reporterilor că taxele de import „se vor aplica cu siguranță” în relația cu Uniunea Europeană și posibil și cu Marea Britanie. 

Swonger avertizează că reintroducerea taxelor vamale în cea mai mare piață de export pentru whisky-ul american ar fi „devastatoare”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro