Sari direct la conținut

Statul Islamic s-a întors, avertizează șeful serviciului secret britanic MI5 într-o rară apariție publică. Ce spune despre Rusia și Iran

HotNews.ro
Statul Islamic s-a întors, avertizează șeful serviciului secret britanic MI5 într-o rară apariție publică. Ce spune despre Rusia și Iran
Ken McCallum, directorul MI5 Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

ISIS și-a reluat eforturile de a exporta terorismul în Marea Britanie, a declarat șeful agenției interne de spionaj a Regatului Unit, Ken McCallum, avertizând că aceasta este amenințarea care „mă îngrijorează cel mai mult”, potrivit Politico.

Într-o rară apariție publică, directorul MI5 a avertizat că există în prezent o amenințare sporită de terorism din partea Al-Qaida „și în special” din partea ISIS, cunoscut și sub numele de Statul Islamic și Daesh. Gruparea a intrat în atenția internațională în 2014, când militanții săi au cucerit mari părți din nord-vestul Irakului și estul Siriei, înainte de a fi înfrânt.

„Statul Islamic de astăzi nu mai este forța care era în urmă cu un deceniu, dar după câțiva ani în care a fost blocat, și-a reluat eforturile de a exporta terorismul”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în centrul Londrei.

McCallum a indicat atacul mortal din martie die la sala de concerte din Moscova, comis de filiala regională ISIS-K, drept o „demonstrație brutală a capacității sale”.

Șeful MI5, a cărui agenție supraveghează contraspionajul intern, a declarat că, numai în ultima lună, mai mult de o treime din investigațiile prioritare ale MI5 au avut „o anumită formă de legătură cu grupuri teroriste organizate de peste mări”.

McCallum a folosit, de asemenea, apariția sa, rară pentru un șef al serviciilor de informații din Regatul Unit, pentru a avertiza cu privire la influența malignă în creștere a Rusiei și Iranului pe teritoriul Regatului Unit și pentru a lua în vizor „agresiunea intensificată a statelor” din partea celor două.

El a declarat că numărul investigațiilor MI5 privind state ostile precum Rusia și Iranul a crescut cu aproape 50% într-un singur an. Agenția rusă de informații GRU este, a spus el, într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene”.

Peste 750 de diplomați ruși, „în marea lor majoritate spioni”, au fost expulzați din Europa de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, a spus el. Regatul Unit l-a expulzat din țară, la începutul acestui an, pe cel pe care îl consideră a fi ultimul ofițer de informații militare rus rămas.

INTERVIURILE HotNews.ro