Sari direct la conținut

Stenograme din dosarul listelor electorale. Ioan Rus, intr-o discutie cu Victor Paul Dobre: Eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!

HotNews.ro
Ioan Rus si Victor-Paul Dobre, Foto: Agerpres (colaj HotNews)
Ioan Rus si Victor-Paul Dobre, Foto: Agerpres (colaj HotNews)

Fostul ministru de Interne Ioan Rus si fostul ministru al Administratiei Victor Paul Dobre au fost interceptati de procurori in dosarul listelor electorale folosite la referendum. „Eu nu semnez niciun singur om in plus sau in minus! Si cu asta basta! Daca sunt care cred ca stiu ei mai bine ca noi si stiu ei sa numere asa, incat asa sa fie, n-am nicio impotriveala sa incurc pe cineva. Ca nu inteleg, ca asta e un gest politic important care… Bun, e important, dar eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!”, ii spunea Ioan Rus lui Victor Paul Dobre, intr-o discutie din 4 august, potrivit referatului procurorilor care insoteste cererea transmisa de Parchetul General Parlamentului pentru avizarea inceperii urmaririi penale fata de fostul ministru Victor Paul Dobre. Referatul procurorilor a fost publicat de Dan Tapalaga pe contul sau de Facebook.

Procurorii redau discutia telefonica dintre Rus si Dobre, care a avut loc in 4 august, la ora 18:19, cu doua zile inainte ca ministrul de Interne sa isi dea semisia.

„RUS IOAN: Luni cred ca vor fi doua hartii! Nu stiu exact. Ma mai vad cu premierul si cu…dar asa se profileaza.

DOBRE VICTOR PAUL: Ati apucat sa vorbiti cu el?

RUS IOAN: Da, am vorbit, dar ei vor, in primul rand vor sa fie minus 1600 de aia, ori…asa ceva nu…i-am spus ca nu sunt, fizic si nu sunt dispus la niciun fel de…nimic si atunci nu cred ca va fi alta solutie!

DOBRE VICTOR PAUL: Ihi.

RUS IOAN: Deci, ei tin, neaparat, sa fie asa, deci sa fie…sa se demonstreze faptul ca nu…ca ala e valid si ca majoritatea, cvorumul, e asta si noi trebuie sa facem cvorumul ala. Punct. Pai, de unde…sa-l facem?

DOBRE VICTOR PAUL: Ihi.

RUS IOAN: Ca sunt unii care zic ca asa este si ca noi ne opunem sau eu ma opun, ca-s omul presedintelui si dumneata te-ai convertit. Am zis: Mai, deci, e in regula, numai ca voi vreti sa ne invatati…ce? Ca suntem tampiti amandoi, eu si cu omul ala! Om fi prosti, dar chiar tampiti nu suntem! Am bagat si noi de seama cati sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om in plus sau in minus! Si cu asta basta! Daca sunt care cred ca stiu ei mai bine ca noi si stiu ei sa numere asa, incat asa sa fie, n-am nicio impotriveala sa incurc pe cineva. Ca nu inteleg, ca asta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!

DOBRE VICTOR PAUL: Acum nu stiu ce sa fac, sa-i dau si eu un telefon sa-i spun? Nici nu stiu cum e mai bine!

RUS IOAN: Poti sa-i dai un telefon. Eu i-am spus: Mai, gandeste-te… nu stiu ce, maine seara ajung la capitala, luni dimineata sunt acolo si, daca chiar exista aceasta posibilitate eu nu am nicio…chiar nu am nicio problema. Asta e, inteleg ca e un imperativ major care voi ziceti ca poate fi sustinut, noi zicem, in tampenia noastra ca nu poate, deci, tampenia noastra nu are cu ce sa va incurce!

DOBRE VICTOR PAUL: Atunci, zic asa, trec eu maine pe acolo, inainte de a pleca, scriu ce a am de scris si o las la dumneavoastra si o gasiti de dimineata.”

Dobre catre Rus, in 3 august: Presedintele si premierul s-au inteles ca eu sa demisionez

Victor Paul Dobre l-a anuntat in 3 august pe Ioan Rus ca presedintele si premierul s-au inteles ca el sa demisioneze din functia de ministru delegat pentru Administratie, pentru ca a semnat ca pe listele electorale permanente pentru referendum sunt 18.300.000, „ceea ce… asa este”.

Procurorii arata in referatul prin care procurorii cer avizul de urmarire penala pentru Victor Paul Dobre ca fostul ministrul delegat pentru Administratie „a cunoscut de la momentul luarii rezolutiei infractionale si transmiterii documentului, care nu era indeplinit conform prevederilor legale, consecinta faptelor sale, fapte care au condus in final la determinarea ministrului Administratiei si Internelor sa demisioneze”, scrie Mediafax. „Pentru a minimaliza faptele sale, a decis sa demisioneze si sa afirme ca a demisionat intrucat nu a dorit sa comita fapte penale”, noteaza procurorii in documentul citat. Victor Paul Dobre si Ioan Rus au demisionat din functiile de ministru delegat pentru Administratie si respectiv ministru de Interne in 6 august.

In 3 august, la 20.48, Victor Paul Dobre ii spunea lui Ioan Rus, intr-o discutie telefonica, despre faptul ca presedintele si premierul s-au inteles ca el sa demisioneze din functia de ministru delegat pentru Administratie, lucru despre care Rus nu stia nimic.

„DOBRE VICTOR PAUL: Va salut! Domnule ministru, nu vreau sa va stric seara, dar am inteles ca presedintele si cu premierul s-au inteles sa demisionez. Asta e viata!

DOMN: Eu nu stiu despre asa ceva. (!!!)

DOBRE VICTOR PAUL: Asa mi-a spus domnul Chitoiu. A fost o videoconferinta la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanti cum e domnul Fenechiu si cand am intrebat mi s-a spus ca asa s-a inteles Presedintele cu Ponta. Nu am nicio problema.

DOMN: De ce?

DOBRE VICTOR PAUL: Nu stiu. Ca am semnat ca sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce… asa este, dar aia e o alta problema”.

In 4 august, la ora 14.07, Victor Paul Dobre ii spunea si lui „Ludovic” despre faptul ca i s-a cerut sa isi dea demisia.

„LUDOVIC: Cum sa-ti dai demisia?! De ce sa-ti dai demisia?! Asta-i culmea! Ai avut tu vreo influenta in chestia asta?

DOBRE VICTOR PAUL: Nu!

LUDOVIC: Pai?!

DOBRE VICTOR PAUL: Nu, atat ca am dat un raspuns. M-a intrebat Curtea cati sunt pe listele electorale permanente si i-am raspuns exact.

LUDOVIC: Am inteles….”.

Un anume „Vlad” ii spunea lui Dobre: „Sa fugim din acest grup infractional organizat! Pe bune!”

Victor Paul Dobre ii spunea unui anume „Vlad” ca „Vela, ala de la Prahova si Fenechiu m-au facut zob” si ca se pregateste „o nebunie intreaga”, iar acesta il intreba daca nu ar fi mai bine sa fuga „din acest grup infractional organizat”, scrie Mediafax, care citeaza din interceptarile procurorilor.

Dobre ii spunea lui „Vlad”, intr-o discutie telefonica din seara zilei de 3 august, ca a vorbit cu Daniel Chitoiu, iar acesta l-a anuntat ca Victor Ponta si Crin Antonescu au hotarat ca este mai bine sa isi dea demisia. Dobre preciza ca acestia vor sa dea o ordonanta, „sa faca o nebunie intreaga”, sa nu voteze romanii din strainatate, „sa-i scoata de pe listele electorale permanente”. In acest moment al discutiei, „Vlad” il indeamna pe Victor Paul Dobre ca impreuna sa isi dea „demisia de tot”. „Daca nu cumva e bine sa fugim din acest grup infractional organizat! Pe bune!”, adauga „Vlad”.

Procurorii redau discutia telefonica dintre Dobre si „Vlad”, care a avut loc in 3 august, la ora 20.53.

„VLAD: Da, Victor!

DOBRE VICTOR PAUL: Salut! Azi, cat eram pe drum, a fost o videoconferinta a inaltei conduceri cu filialele.

VLAD: Am auzit, da.

DOBRE VICTOR PAUL: Crin l-a remandatat pe Daniel. Vela, ala de la Prahova si Fenechiu m-au facut zob: ca n-am semnat, ca nu am facut, ca nu stiu ce.

VLAD: In teleconferinta?! In videoconferinta?

DOBRE VICTOR PAUL: In videoconferinta, da.

VLAD: Cretini!

DOBRE VICTOR PAUL: Am vorbit cu Chitoiu. Zic: „Daniele, ce stii?” Zice: „Stii ca Crin si cu Ponta au hotarat ca e mai bine, nu stiu ce”. Zic: „Bine”. Deci, eu cred ca pana duminica imi dau demisia si imi vad de concediu.

VLAD: Mama-mama!

DOBRE VICTOR PAUL: Treaba lor ce vor face!

VLAD: Ce sa zic?!

DOBRE VICTOR PAUL: Iti spun eu ce vor: vor sa dea Ordonante, sa faca o nebunie intreaga.

VLAD: Nu pot sa cred!

DOBRE VICTOR PAUL: Da, da! Sa faca o Ordonanta, sa nu voteze aia de afara, sa-i scoata de pe liste, o nebunie intreaga.

VLAD: Victore, hai sa vedem daca nu ne dam demisia de tot! Pe bune!

DOBRE VICTOR PAUL: Cum?

VLAD: Daca nu cumva e bine sa fugim din acest grup infractional organizat! Pe bune!”.

Functionari cu atributii in gestionarea datelor MAI „curatau, actualizau” mortii din liste

Functionari cu atributii in gestionarea listelor de alegatori pentru referendum vorbeau, luni, 6 august, despre curatarea, actualizarea numarului de morti, la Gorj, „judetul lui Ponta”, inregistrandu-se intr-o luna 40.000 de decese, concluzia ironica fiind ca „raman putini olteni”. Totodata, o functionara spune ca „nu o intereseaza”, precizand unui interlocutor ca daca alegatorul are cetatenie romana, are dreptul sa voteze: „Sa ma lase dracu’ in pace!”.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie arata, in referatul prin care cer avizul de urmarire penala pentru fostul ministru al Administratiei Victor Paul Dobre, ca acesta, alaturi de chestorul Constantin Manoloiu si de secretarul de stat Ioan Cabulea, au facut „demersuri, au purtat mai multe discutii despre modalitati prin care, intr-un mod aparent legal, sa se poata ajunge la o diferenta intre numarul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 si cei pe care urmareau sa-i obtina printr-o actualizare ulterioara”.

Adresa din 2 august prin care Ministerul Administratiei si Internelor a comunicat Curtii Constitutionale ca nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente are practic un caracter fictiv, iar aceasta imprejurare a fost cunoscuta de catre invinuiti, spun procurorii. „Potrivit probelor administrate in cauza, scopul il constituia justificarea formala a operatiunilor ulterioare, prin care din listele electorale permanente urmau sa fie excluse un numar de persoane cu drept de vot. In aceasta perioada numitul Victor Paul Dobre si invinuitii au desfasurat mai multe demersuri, au purtat mai multe discutii despre modalitati prin care, intr-un mod aparent legal, sa se poata ajunge la o diferenta intre numarul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 si cei pe care urmareau sa-i obtina printr-o actualizare ulterioara”, explica anchetatorii in documentul citat.

Pentru a ascunde acest demers au fost efectuate mai multe analize si variante de lucru. In vederea atingerii acestui scop s-a optat inclusiv pentru reducerea fictiva a populatiei in unele judete, iar una dintre modalitatile de obtinere a acestui rezultat era cresterea numarului de persoane care figureaza in bazele de date ca fiind decedate.

„Astfel, in ziua de 6 august 2012, la ora 17.45, are loc o discutie intre functionarii cu atributii in gestionarea acestor date:

DOMN: Da. Si astazi vorbesc astia pe la…ca oamenii s-au pus pe treaba. Acum: unii nu vor, spun ca e ilegala, ca nu au competenta.

DOAMNA: Ce anume?

DOMN: Sa, ma rog, sa curete, nu stiu, sa actualizeze, sa nu stiu ce! Sa ciocane, sa actualizeze, sa bla bla bla. Altii, spun ca deja s-au apucat si au gasit vreo 40.000 morti dar de atunci incoace, niciunii…

DOAMNA: 40.000 unde? La nivel de ce?

DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

DOAMNA: Ca a gasit?

DOMN: Da, sau in perioada de dupa s-au inregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea in, nu faceau parte din listele electorale.

DOAMNA: In perioada de dupa ce?

DOMN: De dupa referendum. Nu stiu cum au murit intr-o luna 40.000 la Gorj!

DOAMNA: S-au inregistrat 40.000 de morti in Gorj?

DOMN: Da ma, da, da, da!

DOAMNA: Doamne iarta-ma, Dumnezeule!

DOMN: Pe de-o parte spunea ca astia nu erau inscrisi in listele electorale. Deci cu alte cuvinte, intr-o luna au murit 40.000 de gorjeni. Raman putin olteni! Acesta e judetul lui Ponta, Gorjul.

DOAMNA: Cum sa fie mai 40.000 daca la nivel de tara zicea Doina ca sunt 200 si ceva de mii de morti pe an?

DOMN: Da mai, da. De asta iti spun ca oamenii vorbesc vrute si nevrute si tot felul de…

DOAMNA: Poate 4.000 nu 40.000.

DOMN: Nu, nu.

DOAMNA: Nici 4.000 nu cred ca s-au inregistrat!

DOMN: Iti dai seama. Intr-o luna, na! Sau nici o luna.

DOAMNA: Care o luna, mai?

DOMN: Da.

DOAMNA: Care o luna? De pe…cand s-a, cand a inghetat baza?

DOMN: Pe 23.

DOAMNA: Pai eu nu stiu ca nu am fost aici dar… pe 23. Pai de pe 23 si pana acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, in jumatate de an se duce tot judetul Gorj.

DOMN: Da. Ramane domnul premier fara…

DOAMNA: Nu jumatate de an dar cat are? Are 400.000 judetul? Iti spun eu, in 10 zile se duce! Doamne, iarta-ma! Cum poate sa vorbeasca…

DOMN: Mda. Oricum, astia nu erau inscrisi in listele electorale. Cica pot fi abateri, abateri foarte, nesemnificative, de 2,3 persoane, stii?

DOAMNA: Pai pot fi, pot fi, normal ca pot fi, dar 1, 2, 3, 5, singulare, nicidecum sa afecteze lista, adica cifra. Si nici ce s-a intamplat, ma rog, sa nu valideze din cauza asta. Ca nu se pune problema.

DOMN: Ideea e in felul urmator: ca pana la urma problema ar fi asa, cum o vad eu: deci, tu spui ca CRDSI nu sunt.

DOAMNA: Nu.

DOMN: In schimb sunt cei care au plecat la munca.

DOAMNA: Dar sunt!

DOMN: Aia clar ca sunt! Inclusiv moldo, stii?

DOAMNA: Si trebuie sa fie.

DOMN: Exact. Ei, acolo e bataia pestelui ca domne…

DOAMNA: Sa se bata cine o vrea dar nu cu noi!

DOMN: N-ar trebui sa fie! Ultima declaratie apartine proaspatului ministru pentru relatia cu Guvernul si Parlamentul… Guvernului cu Parlamentul!

DOAMNA: Cine, Dan Sova?

DOMN: Da. Ca citat, coroborat, na, ca domnul avocat a citat din nou Cod Civil, ca o persoana a si spus: 87 alin. 2, sau ma rog, nu mai stiu. Asa, din noul Cod Civil coroborat cu 2200 nu stiu cum. Acela pe extra… ala la coada Codului.

DOAMNA: Fii atent, fii atent ca de 2200 si ceva mi-a zis ceva Petu.

DOMN: Articolul 2272, parca.

DOAMNA: Da mai, mi-a zis ceva cu resedinta…

DOMN: Exact! Exact! Exact asta, pai da, nu stiai ca…

DOAMNA: Petu mi-a zis ca…ea zice: am facut niste observatii si ti-am trimis ca sa ai in vedere.

DOMN: Da. Cu alte cuvinte, cei care … ei, pe ce criterii stabilesti tu ca, aia cu moldo e clar, cu sectorul 3 e in regula. Dar cu toti ceilalti, cum?

DOAMNA: Danu, Danu, Danu, hai. Pe cuvantul meu, nici nu vreau sa ma gandesc. Sa hotarasca cine are de hotarat! Nu noi hotaram treaba asta, da? Sa hotarasca. Din punctul meu de vedere, tot ce este cetatean roman are drept de vot inclusiv ca e acolo, ca e dincolo. Ca e aici si e plecat acolo de 5 ani, de 10 ani. Si-a pastrat cetatenia romana?

DOMN: Nu, nu, nu, stii care e ideea?

DOAMNA: Are dreptul!

DOMN: Ideea este ca n-ar, ca nu. Nu-i retrage nimeni dreptul de vot. El poate sa voteze insa nu ar trebui sa fie pe lista electoral de la sectia de votare x din Romania.

DOAMNA: Extraordinar, dar unde sa fie? Dar unde sa fie?

DOMN: Asta te intreb si eu. Unde il, cum il socotesti? De exemplu…

DOAMNA: Nu dar, nu, nu, nu, nu stiu daca discuta ei asa, nu stiu ce or discuta, ca eu nu am auzit astazi, dar, cand am discutat, deci, eu vreau sa iti spun ca eu de abia saptamana trecuta am aflat ca astia, CRDS-ul de fapt nu sunt pe nicio lista. Si explica Laura de ce. Pentru ca ei au domiciliul in strainatate si nu poate sa ii treaca pe o lista. Ei voteaza pe listele alea de…pe liste, ii trece pe lista suplimentara.

DOMN: Da, da.

DOAMNA: Ca nu are unde sa ii arondeze….

DOAMNA: …deci fi atent! Pe mine nu ma intereseaza. Eu sunt de acord cu tine. Resedinta obisnuita, resedinta principala, dar e tot ce, aici nu punem problema de resedinta ci punem problema de cetatenie. E cetatean roman, are nene dreptul sa voteze! Sa ma lase dracu’ in pace!”.

vezi stenogramele integrale aici

Parchetul Inaltei Curti cere Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, care, alaturi de secretarul de stat Ioan Cabulea, a semnat o adresa prin care preciza ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori, document inaintat Curtii Constitutionale de seful Evidenta Populatiei, Constantin Manoloiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro