Sari direct la conținut

Donald Trump sugerează că va candida și pentru un al 3-lea mandat de președinte, deși Constituția SUA interzice acest lucru

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images
Donald Trump, Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Fostul președinte american Donald Trump a sugerat weekendul acesta că ar putea candida și pentru un al treilea mandat prezidențial dacă va ieși câștigător la alegerile din luna noiembrie, relatează The Hill.

„Știți, FDR (n.r. fostul președinte american Franklin D. Roosevelt) 16 ani, aproape 16 ani, el a avut 4 mandate. Nu știu, noi vom fi luați în considerare pentru trei mandate sau două mandate?”, a întrebat Trump sâmbătă la un eveniment organizat de National Rifle Association.

„Suntem de trei mandate sau de două mandate, dacă câștigăm?”, și-a repetat el întrebarea în fața publicului, până când cineva a strigat „trei” în timp ce el și-a continuat discursul.

Franklin D. Roosevelt a servit ca președinte al Statelor Unite între martie 1933 și aprilie 1945, conducând SUA în timpul Marii crize economice și a celui de-al Doilea Război Mondial. El a fost ales pentru un al patrulea mandat prezidențial în 1944, însă a murit la câteva luni după ce a câștigat alegerile din luna noiembrie a anului respectiv.

Al 22-lea Amendament al Constituției SUA, care interzice ca o persoană să ocupe funcția de președinte mai mult de două mandate, a fost adoptat de Congres în 1947 tocmai din cauza îngrijorărilor ca o persoană să nu ajungă să exercite prea multă putere din cauza unor mandate repetate la Casa Albă.

Amendamentul a fost ratificat de numărul necesar de state americane pentru a modifica Constituția SUA în 1951.

Trump a exclus luna trecută ideea unei candidaturi pentru un al treilea mandat de președinte

Donald Trump a vehiculat ideea unei candidaturi pentru un al treilea mandat de președinte și înaintea alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut însă în cele din urmă în fața contracandidatului său democrat Joe Biden.

Însă ulterior Trump a dat asigurări de mai multe ori că nu vizează și un al treilea mandat la Casa Albă, dacă îl va învinge pe Biden într-o reeditare a cursei ce a avut loc cu 4 ani în urmă.

Într-un amplu interviu acordat chiar luna trecută revistei Time, el a spus că se va retrage după al doilea mandat și nu va contesta cel de-al 22-lea Amendament.

„Nu aș fi în favoarea unei contestări. Nu e pentru mine. N-aș fi deloc în favoarea acestui lucru. Intenționez să servesc 4 ani și să fac o treabă grozavă”, a spus el.

Două sondaje de opinie realizate luna aceasta, cu jumătate de an înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, arată că, deși cursa dintre Biden și Trump este strânsă la nivel național, președintele american în exercițiu este în urma contracandidatului său republican în aproape toate statele cheie de care are nevoie pentru a câștiga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro