Sari direct la conținut

Polonia: Guvernul înființează o comisie controversată privind influența Rusiei

HotNews.ro
Andrzej Duda, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia
Andrzej Duda, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia

Guvernul polonez a dat miercuri undă verde funcționării unei comisii controversate privind influența rusă, criticată de Washington și Bruxelles și suspectată că ar viza opoziția, cu o lună și jumătate înainte de alegerile legislative, potrivit AFP.

Majoritatea parlamentară a ales cei nouă membri ai comisiei, în timp ce opoziția în ansamblu a refuzat să își prezinte candidații și să participe la vot, calificând noul organism drept „ilegal” și „neconstituțional”.

Nu au fost oferite detalii cu privire la data la care comisia și-ar putea începe activitatea.

Legea privind această comisie a fost promulgată de președintele polonez Andrzej Duda la începutul lunii august.

Textul stipulează că această comisie va putea stabili dacă o persoană „acționează sub influența Rusiei” și „nu garantează exercitarea corespunzătoare a activităților de interes public”.

Un recurs împotriva deciziei comisiei va fi posibil în fața unei curți de apel.

Pe parcursul procesului legislativ, proiectul de lege a fost criticat atât în Polonia, cât și în străinătate.

Marți, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a reamintit că, în iulie, comisarul Didier Reynders a trimis o scrisoare autorităților poloneze, cerându-le „să nu ia astfel de măsuri în contextul alegerilor” și indicând că Bruxellesul „nu va ezita să treacă la următoarea etapă a procedurii de infringement” dacă comisia privind influența rusă „va acționa în contextul viitoarelor alegeri”.

În urma adoptării unei prime versiuni a legii la sfârșitul lunii mai, Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea că aceasta „ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”, programate pentru 15 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro