Sari direct la conținut

Tusea la copii poate fi ultima care dispare în infecții respiratorii! Tipuri de tuse și când trebuie să mergi la doctor

HotNews.ro
Tusea la copii, Foto: © Jean Paul Chassenet | Dreamstime.com
Tusea la copii, Foto: © Jean Paul Chassenet | Dreamstime.com

Supărătoare, prezentă printre primele simptome ale infecțiilor respiratorii (dar și în alte afecțiuni) și, adeseori, ultima care pleacă, tusea poate fi obositoare pentru copil și îngrijorătoare pentru părinți. Dar nu este o boală, ci un simptom, un semn că organismul reacționează bine. Sunt însă tipuri de tuse care anunță afecțiuni mai complicate, care impun tratament medical adecvat. Le detaliem.

După febră, simptomul care semnalează prezența unei infecții în organism, tusea ocupă locul al doilea pe lista motivelor pentru care părinții fug la camerele de gardă ale spitalelor cu cei mici. Însă tusea este doar un reflex sănătos de curățare a căilor respiratorii. Care, da, apare în fazele incipiente ale unei infecții respiratorii și, da, dispare greu, pentru că și atunci când nasul nu mai curge, secrețiile din căile respiratorii sunt încă prezente. De aceea, tratamentul primit de la medic când avem infecții respiratorii trebuie urmat până în ultima zi.

Indicat și nerecomandat când copilul tușește

Tusea unui copil poate deveni lesne un motiv de îngrijorare pentru părinți. Mai ales când durează o perioadă lungă (mai mult de o săptămână sau două) ori deranjează activitățile de peste sau somnul întregii familii. Dincolo de aceste inconveniente, tusea nu este, de cele mai multe ori, ceva grav. Este unul dintre cele mai frecvente simptome ale răcelii și ale altor virusuri, inclusiv gripale. Dar dacă este cauzată de un virus, antibioticele nu o vor opri. Infecțiile virale trebuie să-și urmeze cursul. Iar tusea ajută copilul să elimine mucusul din căile respiratorii.

Deși există medicamente care pot opri tusea, numite antitusive, care pot fi cumpărate fără prescripție medicală, medicii ne atenționează că acestea nu fac decât să inhibe reflexul de tuse. Astfel, oferind copilului aceste antitusive fără recomandarea unui medic specialist, oprești un gest reflex care îl ajută de fapt pe copil să elimine secrețiile în exces. Nu elimini cauza, adică secrețiile care îl fac să tușească.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i oferi copilului multe lichide călduțe (lapte matern sau formulă pentru sugari), miere (celor peste 1 an). Funcționează foarte bine și inhalațiile cu aburi calzi (20 de minute într-o baie aburită). Îl ajuți să se odihnească noaptea, dacă îi pui picături cu apă salină pentru a-i descongestiona nasul, dar și dacă folosești un umidificator în camera copilului. Antibioticul nu ajută în tuse, mai ales dacă tusea apare pe fondul unei infecții virale.

De câte feluri este tusea și când e cazul să mergi la doctor când copilul tușește

De regulă, tusea fără alte simptome nu e un motiv de îngrijorare. Un copil poate răci de mai multe ori în sezonul rece (toamnă, iarnă), iar tusea apare de fiecare dată. Tusea acută durează aproximativ două săptămâni și trece de la sine. Este important să știi că există diferite tipuri de tuse, iar majoritatea nu sunt un semn al unei probleme grave. Iată cum să le deosebești:

Tusea uscată/neproductivă

O tuse uscată nu produce (de aici, neproductivă) mult mucus și adesea însoțește o infecție respiratorie virală, cum ar fi o răceală sau gripă. O tuse cu dureri în gât, dureri de cap și nas curgător, fără febră, semnalează, cel mai probabil, doar o răceală care trebuie să-și urmeze cursul. Aceste infecții pot dura câteva săptămâni. Tusea uscată poate fi și semnul unor alergii, însă alergiile nu provoacă febră, dureri musculare sau stări de oboseală.

Tusea umedă/productivă

O tuse umedă este o tuse care provine din piept și produce adesea mucus sau flegmă albă, galbenă sau verde. Poate fi sau nu semnul unei infecții bacteriene. O tuse umedă de lungă durată poate duce la o infecție toracică gravă. Deci, dacă copilul are o tuse umedă, cel mai bine ar fi să suni medicul pediatru. Dacă tusea este de la o infecție bacteriană, medicul îți poate prescrie antibiotice. Dacă tusea este cauzată de un virus, copilul va avea nevoie de odihnă și lichide în timp ce boala își desfășoară cursul.

Tusea lătrătoare

Dacă tusea copilului sună ca un lătrat răgușit, probabil că are crup. Crupul este o infecție virală a căilor respiratorii superioare care apare frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani, deși și copiii mai mari se pot îmbolnăvi. Este, de fapt, o laringită sau o laringo-traheo-bronşită. Când aerul trece printre corzile vocale, acest pasaj fiind îngustat, copilului îi va fi greu să respire. Respirația va fi șuierătoare și tusea va semăna cu un lătrat. Vocea va fi aspră și răgușită, mai ales când copilul plânge.

Crupul debutează, de obicei, cu simptome de răceală, iar tusea apare brusc. La majoritatea copiilor cu crup se aude un șuierat când respiră. Sunetul acesta se numește stridor. La unii copii, apare și o respirația rapidă, sacadată, greoaie. Atunci când copilul inspiră și expiră, pieptul i se va ridica și coborî semn că respiră greu. Atât stridorul, cât și semnele de respirație greoaie trebuie investigate de un medic.

Tusea convulsivă/măgărească

Tusea măgărească, după cum i se mai spune tusei convulsive, este numită medical pertussis. Este o infecție bacteriană gravă a căilor respiratorii. Este foarte contagioasă. Se răspândește cu ușurință prin tuse și strănut infectate, dar poate fi prevenită prin vaccinare (imunizarea este inclusă în schema națională de vaccinare a copiilor din România). Numele de „tuse măgărească” și l-a câștigat din cauza zgomotelor pe care le face copilul când tușește.

Tusea cronică

Tusea cronică este tusea care se întinde pe o perioadă lungă și necesită medicație antiasmatică. Tusea cronică poate să apară și în caz de pneumonie, sinuzită, boală de reflux gastroesofagian. Acest tip de tuse se tratează diferit și impune prezența la medic.

Când cere tusea control medical:

– când copilul are spasme sau atacuri severe de tuse, respirație șuierătoare sau stridor;

– când are o tuse care durează mai mult de patru săptămâni/ când tusea se înrăutățește/ când pare cauzată de ceva specific (cum ar fi polenul, praful, animalele de companie etc.);

– când are febră de mai mult de trei zile.

Când tusea cere control medical de urgență:

– când copilul e mai mic de 3 luni;

– când respiră rapid sau se chinuie să respire;

– are o culoare albastră la buze, față sau limbă, în timpul sau după o repriză de tuse.

Dacă te gândești să oferi copilului medicamente pentru tuse fără prescripție medicală, riști să îi faci mai mult rău decât bine. Așa că orice întrebare ai legat de tratament, ia legătura cu medicul copilului.

(Sursa foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro