Sari direct la conținut

Președintele Moderna spune că doza booster specială pentru Omicron nu va fi gata înainte de luna martie / Care ar fi condițiile pentru ca noul vaccin anti-Covid să fie gata mai repede

HotNews.ro
Vaccin Moderna, Foto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Moderna, Foto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Moderna Inc ar putea avea o doză de rapel care să vizeze varianta Omicron testată și pregătită pentru a depune cererea de autorizare în SUA cel mai devreme în luna martie, a declarat miercuri președintele companiei, relatează Reuters. Președintele Moderna a subliniat că există totuși o excepție în care noul vaccin anti-Covid ar putea fi gata mai devreme: Agenția americană a medicamentului să schimbe regulile și să facă un calendar de autorizare similar cu cel de aprobare a vaccinurilor antigripale.

Președintele Moderna, Stephen Hoge, a spus că crede că injecțiile de rapel cu gene care vizează în mod specific mutațiile din varianta Omicron recent descoperită ar fi cea mai rapidă modalitate de a aborda orice posibilă reducere a eficacității vaccinului.

„Am început deja acest program”, a spus el pentru Reuters.

Compania lucrează, de asemenea, la un vaccin multivalent care ar include până la patru variante diferite de coronavirus, inclusiv Omicron.

Ar putea dura câteva luni, a spus el.

Statele Unite au identificat primul caz de COVID-19 provocat de varianta Omicron în California, au anunțat miercuri Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Omicron, numită o „variantă îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății, este studiată pentru a vedea dacă este mai contagioasă sau provoacă forme mai grave de oală decât alte variante și dacă ar evita vaccinurile actuale.

Având în vedere îndrumările prealabile din partea Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA, care a cerut teste clinice de stadiu intermediar, Hoge a spus că procesul ar putea dura trei sau patru luni.

„Booster-urile specifice Omicron, în mod realist, nu pot fi gata înainte de martie și poate mai gregrabă în al doilea trimestru”, a spus Hoge, cu excepția cazului în care FDA își schimbă îndrumările privind datele necesare pentru autorizare.

Moderna ar putea să producă vaccinul în timp ce efectuează testarea, a spus Hoge, pentru a fi gata să fie lansat cât mai curând posibil.

El a spus că FDA evaluează în prezent în ce măsură varianta Omicron amenință protecția oferită de vaccin. Agenția ar putea oferi un calendar mai rapid, asemănător modului în care aprobă vaccinurile pentru gripă, aprobând modificări ale tulpinilor de gripă, ceea ce ar scurta termenul de trei până la patru luni.

În Statele Unite, vaccinurile licențiate împotriva gripei pot fi actualizate în fiecare sezon prin înlocuirea de noi tulpini de virus despre care se crede că sunt cele mai susceptibile de a provoca îmbolnăviri în sezonul gripal viitor, fără a fi nevoie de studii clinice mari.

Pe baza modelului de mutații observate la varianta Omicron, care includ mutații despre care s-a demonstrat deja în studiile de laborator că reduc eficacitatea vaccinului, a spus Hoge, „ne așteptăm să existe un impact”.

Încă nu este clar cât de mare va fi scăderea eficacității produsă de varianta Omicron pentru vaccinurile actuale, dar ar putea fi semnificativă, a presupus Hoge.

„Mutațiile care au condus anterior la cele mai mari scăderi ale eficacității au fost observate la Delta și Beta. Și toate aceste mutații au apărut și la Omicron”, a spus Hoge.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro