Sari direct la conținut

Incident grav la un liceu din București. Peste 20 de elevi au ajuns la spital după ce un coleg a dat cu spray lacrimogen / Poliția a deschis dosar penal

Liceul Tehnic Dimitrie Leonida, Foto: Inquam Photos / George Calin
Liceul Tehnic Dimitrie Leonida, Foto: Inquam Photos / George Calin

Peste 20 de elevi de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti au ajuns la spital, marți, după ce un coleg a dat cu spray lacrimogen atât în incinta liceului, cât și la intrarea în unitatea de învățământ. Conform autorităților, în total, au fost afectați 33 de elevi. Poliția a deschis dosar penal, iar elevul care a dat cu spray lacrimogen a fost audiat.

23:35 Elevul de 15 ani care a folosit un spray lacrimogen la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

19:34Tatăl elevului de 15 ani de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Bucureşti care a folosit un spray lacrimogen în şcoală susţine că fiul său era victimă a bullying-ului şi că acesta a folosit sprayul pentru a se apăra într-un moment în care ar fi fost atacat de 20 de colegi, relatează News.ro.

16:45Reprezentanții Spitalului „Grigore Alexandrescu” au transmis că cei 16 elevi care au ajuns la unitatea medicală au vârste cuprinse între 15 și 18 ani și prezintă „o simptomatologie ușoară și moderată”, în urma expunerii la substanța iritantă.

„Pacienții au rămas internați în secția Toxicologie pentru supraveghere și tratament de specialitate”, conform unei informări de presă a spitalului.

16:08Poliţia Capitalei a anunțat că a fost întocmit dosar penal, din oficiu, pentru „tulburarea ordinii şi liniştii publice”, „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” și „lovire sau alte violențe”.

Elevul de 15 ani este în acest moment audiat.

Cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Conducerea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida face verificări pentru a stabili cum a avut loc incidentul

14:25 Conducerea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida face verificări pentru a vedea cum a fost posibil ca elevul de clasa a IX-a să folosească sprayul lacrimogen atât în incinta școlii, cât și la intrarea în liceu, au declarat reprezentanții Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

  • „Am fost informaţi de conducerea unităţii de învăţământ că s-a produs un incident – un elev de clasa a IX-a a pulverizat spray lacrimogen.
  • Au fost afectaţi 33 de elevi.
  • 25 de elevi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu (14) şi Spitalul Marie Curie (11).
  • Opt dintre copiii evaluaţi la faţa locului au refuzat transportul la spital. Ca măsură a mai fost luată şi evacuarea temporară a parterului unităţii de învăţământ – 91 de elevi.
  • Există în momentul de faţă o anchetă în desfăşurare a organelor abilitate – a Poliţiei şi în paralel se vor desfăşura verificări şi la nivelul unităţii de învăţământ de către conducerea unităţii de învăţământ, în Comisia de Violenţă.
  • În funcţie de ce vor descoperi se va acţiona în consecinţă – în speţă elevul poate fi sancţionat pe statutul elevului”, a declarat pentru Agerpres inspectorul de imagine Elena Ştefan din cadrul ISMB.

13:29Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, solicită Primăriei Sectorului 2 o anchetă administrativă în urma incidentului de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, precizând că acesta trebuie tratat „cu responsabilitate și fermitate” iar cei vinovaţi, traşi la răspundere, scrie Agerpres.

„Autoritatea publică locală are obligaţia de a asigura un climat de siguranţă în şcoli pentru elevi şi pentru cadrele didactice”, susține Rareș Hopincă.

12:57Elevii duşi la Spitalul Marie Curie sunt monitorizaţi şi sunt în stare bună, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Denis Stănescu.

„Sunt bine acum, sunt monitorizaţi. Au prezentat semne de iritaţie respiratorie, cu tuse, cu ochii înlăcrimaţi”, a declarat medicul pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, copiii nu vor rămâne internaţi.

Bilanț final: 25 de elevi au ajuns la spital

12:28Reprezentanții ISU București-Ilfov transmit că, în total, au fost evaluați 33 de elevi, iar la spital au fost transportați 25 de elevi.

12:09Până la această oră au fost 29 de elevi evaluați de personalul medical, iar 25 dintre ei au fost transportați la spital.

„29 copii evaluați. 25 transportați la spital (14 la Grigore Alexandrescu și 11 la Marie Curie)”, conform ISU București-Ilfov.

12:03Ultimele informații furnizate de ISU București-Ilfov arată că 17 elevi au fost transportați la spital.

„Până în acest moment au fost transportați la spital 17 elevi: 9 la Spital Marie Curie și 8 la Spital Grigore Alexandrescu. Încă 8 copii sunt în evaluare medicală”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

Anterior, ISU anunțase că 15 elevi au fost evaluați medical.

  • „În incinta clădirii a fost utilizat un spray iritant, posibil paralizant. În urma evenimentului sunt mai mulți elevi care acuza stare de rău. Până în acest moment au fost evaluați medical 15 elevi și s-a luat decizia ca 5 dintre aceștia sa fie transportați la spital.
  • Alți elevi sunt in autospeciala pentru victime multiple și urmează a fi transportati la spital”, conform ISU.

Starea elevilor este în continuare evaluată de către personalul medical ajuns la liceul bucureștean.

„Acțiunea de evaluare medicala este în desfășurate, mai sunt și alți elevi cu acuze medicale similare pentru care se va lua o decizie privind necesitatea de a fi transportați la spital. Au fost alertate 8 SMURD, 4 SABIF, CBRN, 2 autospeciale pentru victime multiple, 2 autospeciale de stingere cu modul de prim-ajutor”, mai transmit autoritățile.

Un elev de 15 ani ar fi dat cu spary lacrimogen pe holul liceului

Cel care ar fi dat cu spray lacrimogen este un elev de 15 ani, anunță poliția, care a fost sesizată în acest caz.

„Cercetările vor fi preluate de către Serviciul Siguranță Școlară, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, mai menționează polițiștii.

Elevul ar fi dat cu spray lacrimogen după un conflict pe care l-a avut cu colegii săi, conform Digi24.

Reacția Inspectoratului Școlar în legătură cu incidentul de la liceul Dimitrie Leonida din București

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Municipal Școlar București (ISMB), Elena Ștefan, a declarat, pentru HotNews.ro, că în acest moment instituția așteaptă mai multe informații despre incident și, în funcție de acest aspect, se va declanșa o anchetă internă sau nu.

La fața locului sunt în continuare evaluați elevii care ar fi putut fi afectați în urma incidentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro