UPDATE Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a fost inaintat la gradul de general-maior cu doua stele
Florian Coldea, prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, a fost inaintat vineri la gradul de general-maior cu doua stele, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu.
Tot vineri, seful statului a mai semnat alte cinci decrete de inaintare in grad a unor actuali sau fosti angajati ai SRI:
- Decret privind inaintarea in gradul de general-maior – cu doua stele a domnului general de brigada – cu o stea Voinescu George-Viorel
- Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea doamnei colonel Istode Elena
- Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea doamnei colonel Posastiuc Emilia-Cristina
- Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Goleanu Viorel
- Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea, in retragere, domnului colonel in retragere Constantinescu Pavel
Luni, 26 martie 2012, Serviciul Roman de Informatii aniverseaza 22 de ani de existenta, iar bilantul activitatii pe anul 2011 este prezentat vineri.
La eveniment participa presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Mihai-Razvan Ungureanu, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, presedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, Cezar Preda, precum si factori de decizie ai sistemului national de securitate al Romaniei.
Agentia Mediafax noteaza ca numele lui Florian Coldea a aparut in doua scandaluri referitoare la folosirea SRI in urmarirea activitatii unor judecatori si a unor politicieni, in scopuri politice.
Presedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoana, a sustinut, in primavara anului 2007, dupa ce Curtea Constitutionala a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a sefului statului, ca Traian Basescu a cerut date de la SRI referitoare la judecatorii Curtii.
Liderul social-democrat a spus, atunci, ca judecatorii respectivi au fost santajati si a prezentat doua note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situatia dosarelor a trei judecatori, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu.
In replica, directorul SRI declara ca nu a existat nicio solicitare de verificare a judecatorilor Curtii Constitutionale din partea vreunei persoane sau institutii, inclusiv a presedintelui Traian Basescu, si ca nu s-au facut informari pe aceasta tema vreunui beneficiar, inclusiv seful statului.
Presedintele Traian Basescu, suspendat la acea vreme, a dat asigurari, la jumatatea lunii mai, ca nu a folosit serviciile secrete pentru a afla informatii despre judecatorii de la Curtea Constitutionala si ca, dupa ce va reveni in functie, se va afla cum a ajuns biletelul de la SRI la liderul PSD Mircea Geoana.
Comisia parlamentara de control SRI i-a audiat atat pe Coldea, cat si pe alti membri ai conducerii SRI. In urma unei anchete interne, SRI a elaborat un raport pe care l-a trimis comisiei parlamentare. Comisia a aprobat, prin consens, raportul trimis de SRI, stabilind ca nu a fost vorba de actiuni de politie politica in cazul biletelelor semnate de Florian Coldea.
Comisia a semnalat unele nereguli in functionarea Serviciului si a facut recomandari, care au fost trimise CSAT, de catre conducerile celor doua Camere ale Parlamentului, „pentru elaborarea legilor sigurantei”.
Grupul de Investigatii Politice (GIP) a publicat, in septembrie 2007, doua documente oficiale, primul referitor la urmarirea de catre SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celalalt, stampilat, vizat si semnat de Coldea, avand urmatorul continut: „Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un „pol de dreapta liberal” in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la „aderarea Republicii Moldova la UE”.
Directorul SRI George Maior a fost audiat de Comisia SRI. El a declarat ca nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP si a precizat ca in Serviciu fusese initiata o ancheta in legatura cu acest subiect, care urma sa dureze o saptamana.
Rezultatele anchetei au fost trimise comsiei parlamentare, care a concluzionat ca Serviciul emisese 13 note catre „factorul de decizie” despre persoane si partide, inclusiv despre premier si ministrul Justitiei. Potrivit comisiei, respectivele persoane si partide vizate apartin spectrului politic fata de care antipatia „factorului de decizie informat” este notorie, existand supozitia de valorificare partinitoare a informatiilor, favorizand partide sau persoane.