UPDATE După ce a încercat fără succes revocarea lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a început procedura de numire a unui nou procuror general. Toader: Noul procuror general trebuie să fie atașat de oameni
Ministerul Justiției anunță că, în perioada 13.03.2019 – 5.04.2019, va organiza selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019. Augustin Lazăr a fost numit pe 4 mai 2016, pentru un mandat de trei ani, ce poate fi reînnoit o singură dată. În octombrie anul trecut, Tudorel Toader a demarat procedura de revocare a lui Lazăr, dar s-a lovit de refuzul președintelui Iohannis.
Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției din București, potrivit anunțului de pe site-ul MJ.
Candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiției, Tudorel Toader.
Rezultatele selecţiei vor fi anunțate la data de 5 aprilie 2019.
Audierea candidaților se va transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției.
”Propunerea ministrului justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul justiției să înainteze propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, informează Ministerul Justiției.
Tudorel Toader: Noul procuror general trebuie să fie de bună-credință și atașat de oameni
Ministrul Justiției a declarat, joi, că viitorul procuror general va trebui să fie o persoană cu multă bună-credință și cu atașament față de oameni și față de libertățile fundamentale ale cetățeanului.
„Portretul procurorului general – dar nu robot, ci portretul uman – va trebui să fie cineva cu abilități manageriale, care are cunoștințe profesionale, care cunoaște sistemul cu bunele și cu mai puțin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie, și peste toate cele pe care le-am enumerat, trebuie și multă bună-credință, trebuie atașament față de oameni, trebuie atașament față de drepturile, libertățile fundamentale ale cetățeanului, trebuie atașament față de valorile statului de drept, față de valorile europene”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, citat de Mediafax.
Informații de context:
Ministrul Justiției anunța încă din luna februarie că va declanșa procedura de numire a unui nou procuror general astfel încât, la finalul lunii aprilie, când acestuia îi expiră mandatul, să fie gata procedura și să poată fi numit noul șef al Parchetului General. Anunțul ministrului Justiției a fost făcut în plin scandal generat de Ordonanța 7, și criticată dur inclusiv de procurorul general Augustin Lazăr. Ordonanța sporește puterea controversatei secții de anchetare a magistraților, o scoate de sub autoritatea procurorului general și îi dă competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.
Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie 2018 declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, al cărui mandat la conducerea Parchetului General ar expira în 28 aprilie 2019 (mandatul procurorului general durează trei ani și poate fi prelungit o singură dată; Augustin Lazăr a fost numit în funcție la începutul lunii mai 2016).
Ministrul Justiţiei a enumerat atunci „20 de puncte” privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
În 27 decembrie, Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 4 ianuarie, că nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum i-a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader. Președintele Klaus Iohannis spunea că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și a lăudat de mai multe ori prestația acestuia. „Despre activitatea domnului procuror general am mai spus – este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.
Ulterior, Lazăr a contestat în instanță demersul ministrului Justiției de declanșare a procedurii de revocare a sa din funcție.