Sari direct la conținut

Azilele groazei: Peste 27.000 de oameni au semnat petiția "Afară cu Budăi și Firea" / Proteste anunțate pentru joi și sâmbătă, în Piața Victoriei

HotNews.ro
Marius Budai si Gabriela Firea, Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres
Marius Budai si Gabriela Firea, Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres

Peste 27.000 de oameni au semnat, până miercuri seară, o petiție lansată de Declic cu o zi în urmă pentru demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi, și a ministrului Familiei, Gabriela Firea, în scandalul abuzurilor de neimaginat din cele trei azile din Voluntari și Ilfov, unde bătrânii și pacienții cu dizabilități erau bătuți, înfometați, ținuți cu răni până la os și plini de fecale. De asemenea, pentru joi și sâmbătă seară sunt anunțate proteste în Piața Victoriei.

Petiția „Afară cu Budăi și Firea!” lansată de Declic a adunat până la această oră peste 27.000, semnatarii cerând „demiterea urgentă a ministrului Muncii, Marius Budăi, și a ministrei Familiei, Gabriela Firea”, care „au știut despre ororile din căminele pentru bătrâni și au tăcut”.

„ Nu vrem să fim guvernați de niște monștri”

Textul petiției inițiate de Declic:

  • „În spatele afacerilor private, care au și finanțare publică, se află un lanț de corupție care ajunge la Gabriela Firea.
  • Unul dintre centre era controlat de Ștefan Godei, fost șofer al Gabrielei Firea de pe vremea mandatului ei de primar. Un alt centru era controlat de Ligia Gheorghe, fosta consilieră a Gabrielei Firea. Sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, ocupa funcția de șefă la instituția responsabilă cu verificările din centre.
  • În plus, actele de cruzime s-au întâmplat chiar în orașul Voluntari, unde primar este Florentin Pandele.
  • Ministrul Muncii a fost informat de situația din Voluntari. Buletin de București și Centrul de Investigații Media au descoperit că, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, pe masa Ministerului Muncii s-au aflat informații clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov. În loc să-și asume responsabilitatea, Gabriela Firea și Marius Budăi încearcă să arunce vina în altă parte.
  • Este clar că nu au ce căuta în fruntea celor două ministere, care ar trebui să aibă drept prioritate ocrotirea și ajutorarea celor vulnerabili. În schimb, în subordinea lor au luat ființă adevărate rețele care exploatează suferința celor bolnavi”.
  • Firea și Budăi trebuie să plece! Acum!”.

Protest în Piața Victoriei, joi, de la ora 19.00

Declic a anunțat și organizarea unui protest în Piața Victoriei, joi, de la ora 19.00, pentru a cere demisia miniștrilor Marius Budăi și Gabriela Firea:

  • „Au știut, toți știau. Și ar fi putut să oprească cruzimile de nedescris din Azilele Groazei. Dar au tăcut și acum lucrează intens, scopul lor e să mușamalizeze totul. Noi nu putem tăcea, nu putem sta acasă”.

Protest anunțat și pentru sâmbătă în Piața Victoriei: „Pedepsiți torționarii bătrânilor!”

De asemenea, comunitatea Corupția a anunțat organizarea unui protest, sâmbătă, 15 iulie, în Piața Victoriei, cu mesajul: „Pedepsiți torționarii bătrânilor! Demisia Gabriela Firea! Demisia Marius Budăi!”.

Protestul este programat începând cu ora 18.00.

  • „TORTURA CELOR 100 DE BĂTRÂNI ESTE REZULTATUL PRIETENIEI NESFÂRȘITE DINTRE PSD ȘI CRIMA ORGANIZATĂ.
  • Gabriela Firea (ministru), soţul ei, Florentin Pandele (primar în Voluntari, orașul în care au avut loc abuzurile), şi Marius Budăi (ministru) au legături directe cu grupurile infracţionale.
  • Instituţiile publice care aveau rolul să controleze ce se întâmplă în azile (DGASPC și AJPIS) au sprijinit grupurile infracţionale. Aceste instituţii sunt subordonate Ministerului Familiei, Tineretului și Egalităţii de Șanse (Gabriela Firea) și Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale (Marius Budăi).
  • Unii dintre oamenii implicaţi au fost deja arestaţi (Ştefan Godei, prieten al lui Firea şi fost membru al Tineretului Social Democrat) sau suspendaţi din funcție (Ligia Gheorghe, mama unei fetițe căreia Gabriela Firea îi e naşă).
  • Totuşi, persoanele cu putere politică – Gabriela Firea, Marius Budăi şi Florentin Pandele – rămân neatinşi. Prim-ministrul României şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu iau nicio măsură pentru a-şi pedepsi membrii propriului guvern.
  • PE 15 IULIE, ORA 18:00, IEŞIM ÎN PIAŢA VICTORIEI PENTRU A ARĂTA CĂ NU ACCEPTĂM CA CEI MAI VULNERABILI DIN SOCIETATE SĂ FIE ABUZAŢI ŞI CĂ VREM CA ABUZATORII SĂ FIE PEDEPSIŢI!”, spun organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Reamintim că în tot scandalul privind abuzurile inimaginabile la care erau supuși vârstnicii și pacienții cu dizabilități din trei azile din Voluntari și Afumați nu a existat nicio demisie la vârf.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut că demisia sa în scandalul privind azilele groazei din Ilfov „nu contează”. După ce un jurnalist a revenit și l-a întrebat dacă s-a gândit, totuși, vreo secundă să demisioneze, Marius Budăi a răspuns scurt: „Mulțumesc frumos de întrebare”.

Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov, au scris Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații de la care a pornit ancheta în cazul ororilor din cele trei azile din Voluntari și Ilfov.

Citește și:

  • O instituție a statului a constatat încă din august 2022 probleme în azilele groazei: „Au fost implementate toate măsurile dispuse”/ Ce și-a amintit Ministerul Muncii la o săptămână de la izbucnirea scandalului

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro