Sari direct la conținut

„Se spune că sunt câștigătorii războiului comercial SUA – China”. Premierul Vietnamului, însoțit de cei mai importanți miniștri, vine la București / Ce este „Diplomația Bambusului”, promovată de Hanoi de câțiva ani

HotNews.ro
Pham Minh Chinh, premierul Republicii Socialiste Vietnam, Foto: Rafiq Maqbool / AP / Profimedia
Pham Minh Chinh, premierul Republicii Socialiste Vietnam, Foto: Rafiq Maqbool / AP / Profimedia

​Premierul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, împreună cu mai mulți membri ai guvernului de la Hanoi, vor veni într-o vizită de afaceri la București, în perioada 20-22 ianuarie din acest an. Un forum economic va avea loc în 22 ianuarie în care se va semna un memorandum care vizează colaborarea în domenii de interes reciproc, precum IMM-uri, industria farma, agricultura, IT, energie și construcții.

  • UPDATE (15:52) Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Primirea oficială a delegației din Vietnam va avea loc luni 22 ianuarie la Palatul Victoria, ocazie cu care va avea loc un forum economic bilateral și vor fi semnate mai multe documente puse în cadru de un Memorandum aprobat azi în ședința de Guvern.”

Informațiile apar într-un Memorandum inițiat de Ministerul Economiei, aflat pe agenda de joi a Guvernului.

  • „În marja Forumului Economic, se intenționează semnarea unui Memorandum de Înțelegere pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor și definirea unor domenii economice de interes între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Industriei și Comerțului din Republica Socialistă Vietnam.
  • Acest Memorandum de Înțelegere are caracterul unei scrisori de intenție care nu creează, modifică sau stinge drepturi și obligații juridice și va fi îndeplinit în conformitate și în limita cadrului legal incident.”, se arată în document.

Radu Oprea: Cu o piață de peste 100 milioane locuitori, se spune că sunt câștigătorii războiului comercial SUA-China

Contactat de HotNews.ro, ministrul Economiei, Radu Oprea (PSD), a precizat ce colaborări economice sunt vizate.

  • „La 30 iunie 2019 semnam la Hanoi EVFTA. Acordul comercial UE – Vietnam. Astăzi au peste 16 acorduri comerciale semnate cu diverse țări, o economie în dezvoltare cu o piață de peste 100 milioane locuitori. Se spune că sunt câștigătorii războiului comercial SUA – China.
  • Premierul de atunci a spus la Hanoi : „norocul Vietnamului s-a numit președinția română”. Ar fi trebuit ca mediul de afaceri din România să profite de această deschidere și de clauzele favorabile ale acordului comercial, așa cum au facut foarte multe țări europene.
  • Acum urmare a comisiei mixte de anul trecut unde am cerut să deschidă piața pentru carnea de pasare, să ne ajute cu vaccinul anti pesta porcină, să deschida piața medicamentelor, vom avea discuții pe aceste subiecte și multe altele”, a declarat joi pentru HotNews.ro ministrul Economiei, Radu Oprea.

Premierul vietnamez a studiat în România și vorbește limba română. Vizită de afaceri în Prahova / Care e delegația Vietnamului

Radu Oprea a mai precizat pentru HotNews.ro că premierul vietnamez Pham Minh Chinh a studiat în România și vorbește limba română. La invitația ministrului român al Economiei, premierul Vietnamului va face o vizită de afaceri în Prahova.

Prahovabusiness.ro scrie că „județul Prahova a fost ales ca destinație a unei vizite a premierului vietnamez, iar Camera de Comerț și Industrie va organiza acest important eveniment care va avea loc duminica, 21 ianuarie 2024.

Din delegația oficială vor face parte următorii membri ai guvernului vietnamez: Nguyen Chi Dung – Ministru al Investițiilor, Nguyen Hong Dien – Ministru al Comerțului și Industriei, Nguyen Kim Son – Ministru al Educației, Huynh Thanh Dat – Ministru al Științei și Tehnologiei, Nguyen Thi Hong – Guvernatorul Băncii Naționale, Nguyen Quang Vinh – Vicepreședinte Federația pentru Comerț și Industrie din Vietnam.

De asemenea, la eveniment va fi prezent Radu Oprea – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, alături de reprezentanții autorităților locale și județene și ai mediului de afaceri prahovean.

„Diplomația bambusului”: Mai mulți prieteni, mai puțini dușmani

Începând cu anul 2021, Vietnamul, o țară întinsă, cu o populație de aproape 100 de milioane de oameni, a dus o campanie de întărire a relațiilor atât cu marile puteri, cât și cu cât mai multe țări partenere.

Vietnamul, unde la conducere se află Partidul Comunist, a îmbunătățit legăturile cu cele mai importante puteri ale lumii, inclusiv cu foștii inamici China și Statele Unite, ca parte a „diplomației bambusului”, pe care a desfășurat-o activ din 2021.

O putere regională din punct de vedere al capacităților de producție, Vietnamul este un actor din ce în ce mai important în lanțurile globale de aprovizionare și pe scena globală.

Pentru a susține această poziție, cea mai puternică figură a țării, secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, a folosit în 2021 imaginea „rădăcinilor puternice, a trunchiului robust și a ramurilor flexibile” ale bambusului pentru a descrie abordarea de politică externă a Vietnamului de a avea „mai mulți prieteni, mai puțini dușmani”, potrivit Reuters.

Vietnamul face parte din uniunea economică a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și are acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Chile, Israel și Coreea de Sud. De asemenea, este membru al unor pacte comerciale mai ample, inclusiv al Acordului cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul transpacific (CPTPP), care include Canada, Australia și Mexic, și al Parteneriatului economic regional cuprinzător (RCEP), care include China și Japonia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro