Sari direct la conținut

Intrată în campanie electorală, Gabriela Firea a renunțat la SUV-ul Volvo, netrecut în declarația de avere, pentru o mașină românească. „Am închiriat un Duster, nu ați văzut?”

HotNews.ro
Autoturismul Dacia Duster inchiriat de Firea si autoturismul Volovo folosit, dar netrecut in declaratia de avere, Foto: Cristian Andrei
Autoturismul Dacia Duster inchiriat de Firea si autoturismul Volovo folosit, dar netrecut in declaratia de avere, Foto: Cristian Andrei

Până să înceapă campania electorală, dar și la anumite acțiuni politice din ultima lună, Gabriela Firea a mers cu o mașină premium condusă de un șofer. Mașina nu apare în declarația de avere, fiind cumpărată pe o firmă deținută împreună cu fiul său. Aceeași schemă o folosise și fostul candidat al Coaliției PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu: mașini scumpe și case pe firmă. După ce a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei, Firea a închiriat un Duster și a renunțat temporar la aparițiile în SUV-ul marca Volvo.

În cea mai recentă declarație de avere, depusă de Gabriela Firea la Biroul Electoral Central, apare un Mercedes din 2010, obținut prin contract de vânzare-cumpărare.

Mașina de culoare albă, model GLK, a fost înlocuită, în viața de zi cu zi, de un alt SUV, care nu este trecut în declarația de avere. Noul model folosit de Firea este un Volvo XC90, tot de culoare albă.

Autoturismul Volvo folosit de Gabriela Firea, dar netrecut în declarația de avere. Foto: Cristian Andrei

Spre exemplu, cu această mașină a venit Gabriela Firea în 14 mai, în plină campanie, cu ocazia unui eveniment din Sectorul 4 organizat de primarul Daniel Băluță, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu.

Tot cu Volvo XC90 a mers Gabriela Firea și la lansarea doctorului Cîrstoiu, care a avut loc, în luna martie la Hala Laminor din Sectorul 3.

Managerul Spitalului Universitar București Cătălin Cîrstoiu, candidatul retras între timp de Alianța PSD-PNL din competiția pentru Primăria Capitalei, a recunoscut că a fost sfătuit de consultanții politici să renunțe la mașina BMW X6M în timpul campaniei electorale, dar a refuzat. Managerul nu avea mașina în declarația de avere, deoarece era cumpărată pe o firmă care îi aparținea, Anemona Clinical Services.

Autoturismul BMW folosit de Cătălin Cîrstoiu în campania electorală, dar netrecut în declarația de avere. Foto: Cristian Andrei

Firma pe care și-a cumpărat Firea mașina are datorii de aproape trei milioane de lei

Mașina candidatei PSD Gabriela Firea a fost achiziționată pe firma Tudor Imob Media SRL, deținută de Tudor-Ștefan Firea 50% și Gabriela Firea 50%, ambii având calitatea de asociat. Legea nu obligă candidații să treacă în declarațiile de avere mașinile deținute pe firmă, chiar dacă Gabriela Firea o folosește în mod uzual.

Principalul obiect de activitate al firmei este închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

Firma are patru angajați, iar cifra de afaceri în ultimii patru ani a fost, potrivit termene.ro:

  • 2023 – 241.548 de lei
  • 2022 – 66.000 de lei
  • 2021 – 54.500 de lei
  • 2020 – 10.000 de lei

Firma apare că a cheltuit mai mult decât a încasat în ultimii ani. Spre exemplu, cheltuielile din 2023 au fost de 419.965 de lei. Compania Gabrielei Firea are, pe site-ul termene.ro, un risc „foarte mare” de insolvență. Datoriile raportate în 2023 se ridică la aproape trei milioane de lei. Activele, potrivit termene.ro, sunt de 3.9 milioane de lei.

Gabriela Firea a închiriat un Duster pentru campanie

„Acum am un Duster, pe acesta nu l-ați văzut?”, este prima reacție a Gabrielei Firea când este întrebată de reporterul HotNews.ro despre autoturismul Volvo XC90.

„Eu în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare am circulat cu acest Duster pe care l-am închiriat”, a adăugat prim-vicepreședinta PSD.

Autoturismul Dacia Duster închiriat de Firea pentru campania electorală. Foto: Cristian Andrei

Când i s-a spus că a fost văzută la mai multe acțiuni de campanie din lunile aprilie, martie și mai cu Volvo XC90, Gabriela Firea nu a negat că are și acea mașină.

„Foarte bine că l-ați filmat. Nu este niciun secret. Este Volvo al firmei unde sunt și eu acționar: Tudor Imob Media. Este oricum o mașină second hand, rulată. S-a vândut o altă mașină și s-a cumpărat altceva, dar tot second hand. Mașina a costat între 20.000 – 25.000 de euro, dar nu mai știu exact. Vă dau toate informațiile, în jur de 25.000 de euro”, a declarat candidata PSD pentru HotNews.ro.

Informațiile complete au fost oferite tot de Gabriela Firea, la câteva ore după declarația făcută în curtea PSD din Kiseleff nr. 10.

„Mașina a costat 123.345 de lei, 24.600 de euro. Mașina a fost cumpărată pe 12 aprilie 2023, iar anul de fabricație este 2019”, a precizat ea.

Pe site-urile de specialitate, un SUV Volvo XC90, diesel, ediția 2019, se vinde cu peste 35.000 de euro.

Moda PSD-Duster în campaniile electorale

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis, în 2024, ca mașina sa de prim-ministru să fie un Duster. Decizia a fost luată în luna februarie, după ce vizitat fabrica de la Mioveni. Gestul său vine chiar în super-anul electoral cu patru tipuri de alegeri.

„Este bestială. Profit de această ocazie să fac un anunț foarte clar: din acest moment Guvernul României și premierul României va folosi un singur brand, respectiv Dacia. Brandul Guvernului României trebuie să fie principalul producător de autoturisme”, a spus Marcel Ciolacu, în februarie 2024.

El nu a trecut în declarația de avere că ar deține vreo mașină pe persoană fizică.

Strategia nu este una nouă. În 2014, înainte să-și anunțe candidatura la prezidențiale, Victor Ponta a înlocuit mașina oferită de SPP, un Mercedes 400 hybrid, tot cu Dacia Duster. După înfrângerea de la prezidențiale, Victor Ponta nu și-a cumpărat vreodată o mașină produsă la Mioveni, ci tot un Mercedes.

Fostul președinte Traian Băsescu este însă cel care a devenit primul proprietar de Dacia Duster în martie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro