Sari direct la conținut

SUA și Rusia rămân principalii exportatori mondiali de armament

HotNews.ro
armament, Foto: Agerpres
armament, Foto: Agerpres

SUA rămân deasupra tuturor celorlaltor țări în topul exportatorilor globali de arme, urmate de Rusia, susține Radio Europa Liberă, citând un raport.

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a declarat într-un raport publicat pe 11 martie că decalajul dintre Statele Unite și restul lumii a crescut și mai mult în ultimii cinci ani în perioada 2014-18, exporturile americane crescând la 36% din totalul global de la 30% în perioada anterioară.

„Statele Unite ale Americii și-au consolidat poziția de lider mondial în domeniul furnizării de arme”, a declarat Aude Fleurant, directorul programului SIPRI pentru arme și cheltuieli militare.

„Aceasta a exportat arme în cel puțin 98 de țări în ultimii cinci ani, aceste livrări constând adesea în armament avansat, precum avioane de luptă, nave militare cu rază scurtă și rachete balistice și un număr mare de bombe ghidate”.

Raportul a subliniat decalajul din ce în ce mai mare dintre Washington și Moscova în ceea ce privește exporturile de arme.

“Exporturile de arme majore au fost cu 75% mai mari decât cele ale Rusiei în perioada 2014-18, în timp ce acestea au fost cu doar 12% mai mari în 2009-13 „, a declarat SIPRI în raportul său privind transferurile globale de arme.

„Mai mult de jumătate (52%) din exporturile de arme din S.U.A. s-au dus în Orientul Mijlociu în 2014-18”, a adăugat acesta.

SIPRI a declarat că exporturile de arme ale Rusiei au scăzut cu 17% în 2014-18, cu o reducere a importurilor de arme de către India și Venezuela, factorul major în declin.

Raportul arată că Franța (6,8% din totalul mondial) a fost al treilea exportator de arme, urmat de Germania (6,4%) și China (5,2%).

Primele cinci țări au reprezentat 75% din totalul mondial, se arată în raport.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro