Sari direct la conținut

Ambasadorul Israelului la ONU îi cere demisia lui Guterres

HotNews.ro
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze din funcție, potrivit Sky News.

Acest demers vine după ce secretarul general al ONU a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas, acuzând ambele părți că au ucis și rănit civili, încălcând dreptul umanitar internațional.

Guterres a declarat că nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica „actele de teroare oribile și fără precedent din 7 octombrie” comise de Hamas în Israel și a cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor.

Dar a subliniat, de asemenea, că „aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

„Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional. (…) Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au venit din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a spus Guterres, potrivit Reuters.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris discursul lui Guterres drept „șocant”.

„Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu este a noastră”, a scris pe Twitter el, cerându-i demisia.

„Discursul șocant al secretarului general la reuniunea Consiliului de Securitate în timp ce se trag rachete în tot Israelul, a dovedit în mod clar, dincolo de orice îndoială că Secretarul General este complet rupt de realitatea din regiunea noastră și că vede masacrul comis de teroriștii naziști într-o manieră denaturată și imorală. Declarația sa că „atacul Hamas nu s-a întâmplat din senin” arată înțelegere pentru terorism și crimă. Este de neînțeles și cu adevărat trist că șeful unei organizații care a apărut după Holocaust are opinii atât de îngrozitoare”, a mai spus el, într-o postare pe Twitter.

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi, la Ramallah, că atacul Hamas asupra Israelului este „de asemenea o catastrofă pentru palestinieni” şi că „nimic nu poate justifica suferinţele” civililor din Gaza, relatează AFP.

„O viaţă palestiniană valorează cât o viaţă franceză care valorează cât o viaţă israeliană”, a declarat Macron alături de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care i-a cerut să acţioneze pentru o încetare a „agresiunii” Israelului în Gaza, în cea de-a 18-a zi a războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro