Sari direct la conținut

Germania: Poliția a arestat un bărbat suspectat de pregătirea unui atentat / Tarik S. fusese condamnat pentru apartenență la SI

HotNews.ro
Poliție Germania, Foto: Maximilian Koch / imago stock&people / Profimedia
Poliție Germania, Foto: Maximilian Koch / imago stock&people / Profimedia

Poliția din Essen, în vestul Germaniei, a anunțat marți că a arestat un bărbat după ce a primit „indicii privind un posibil scenariu de atentat”, scrie AFP.

Dacă acest bărbat „cunoscut de poliție” a pregătit sau nu un atac este „în curs de investigare”, a precizat poliția într-un scurt comunicat, fără a da indicații cu privire la identitatea sa.

El a fost arestat la domiciliul său din Duisburg, care a fost percheziționat de poliție, a adăugat aceasta.

Potrivit mai multor media, este vorba despre un jihadist în vârstă de 29 de ani, Tarik S., care ar fi pregătit un atac la o manifestație pro-israeliană.

Întrebată de AFP, o purtătoare de cuvânt a poliției a refuzat să comenteze în acest stadiu dacă se plănuia un atac sau identitatea persoanei în cauză.

Săptămânalul Der Spiegel și ziarul popular Bild susțin că poliția a primit informații de la un serviciu de informații străin că bărbatul ar fi căutat pe internet adunări pro-israeliene și ar fi consultat conținut jihadist.

Potrivit Der Spiegel, care citează surse apropiate autorităților, acest lucru a dus la temeri că acesta plănuia un atac cu camion capcană, deși nu este clar dacă acesta vizase deja o manifestație anume.

În orice caz, alerta a fost considerată suficient de gravă și Tarik S. a fost arestat în temeiul Legii privind prevenirea riscurilor.

Acest germano-egiptean a călătorit în Siria via Turcia la sfârșitul anului 2013, unde s-a alăturat Statului Islamic (SI). Numele său de luptă: „Osama Al Almani”, Osama Germanul, potrivit Der Spiegel.

La întoarcerea sa în Germania în 2016, a fost arestat pe aeroportul din Frankfurt și condamnat în 2017 la cinci ani de închisoare pentru apartenență la un grup terorist de către un tribunal pentru minori.

Sute de manifestații pro-israeliene și pro-palestiniene au avut loc în Germania de la 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care a ripostat cu bombardamente masive asupra Fâșiei Gaza.

Mai multe manifestații pro-palestiniene au degenerat în ciocniri cu poliția, în special la Berlin. În capitală, o sinagogă a fost, de asemenea, ținta unor cocteiluri Molotov, care nu au provocat pagube sau răniți.

Duminică, mii de persoane au manifestat la Berlin în semn de solidaritate cu Israelul și împotriva antisemitismului, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a promis să combată recrudescența actelor antievreiești în țară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro