Sari direct la conținut

Biden face apel la o creștere „substanțială și imediată” a ajutorului pentru Gaza

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a cerut duminică o creștere „substanțială și imediată” a fluxului de ajutor umanitar către Fâșia Gaza, după ce Israelul și-a extins operațiunile militare ca răspuns la atacurile Hamas de acum trei săptămâni, potrivit AFP.

„Președintele a subliniat necesitatea de a crește imediat și semnificativ fluxul de ajutor umanitar pentru a răspunde nevoilor civililor din Gaza”, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

El a făcut același lucru într-o convorbire telefonică separată cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, cei doi lideri convenind să „accelereze și să crească fluxul de ajutor către Gaza începând de astăzi și în mod continuu”, a precizat aceeași sursă într-o a doua declarație.

Au existat tot mai multe apeluri pentru ca ajutorul umanitar să fie lăsat să ajungă la civilii palestinieni din Gaza, care au fost supuși bombardamentelor neîncetate ale armatei israeliene, declanșate de atacul Hamas de pe teritoriul său din 7 octombrie, cel mai sângeros din istoria Israelului.

Potrivit Casei Albe, liderii american și egiptean au subliniat, de asemenea, „importanța de a proteja viețile civililor, de a respecta dreptul umanitar internațional și de a se asigura că palestinienii din Gaza nu sunt strămutați în Egipt sau în orice altă țară”, ceea ce a fost marea temere de la începutul războiului.

În apelul adresat lui Netanyahu, Joe Biden a reiterat dreptul Israelului de a-și „apăra cetățenii împotriva terorismului”, insistând totodată „asupra necesității de a face acest lucru într-un mod compatibil cu dreptul internațional care protejează civilii”.

În cele din urmă, cei doi lideri au discutat despre eforturile în curs de desfășurare pentru „localizarea și asigurarea eliberării ostaticilor” deținuți de Hamas de la atacul său.

Potrivit autorităților, mișcarea islamistă palestiniană deține aproximativ 230 de ostatici, printre care este posibil să se numere și cetățeni americani.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro