Sari direct la conținut

Biden afirmă că guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state” / „Pierdeți sprijinul din cauza bombardamentelor fără discernământ”

HotNews.ro
Joe Biden si Benjamin Netanyahu, Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images
Joe Biden si Benjamin Netanyahu, Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

Joe Biden a declarat luni că, spre deosebire de Washington, guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state” cu palestinienii, potrivit AFP.

„Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”, a declarat președintele american, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să „consolideze și să schimbe” executivul israelian.

În discursul său de Hanukka, Joe Biden a făcut aluzie la relația complexă pe care o are cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, sugerând că Netanyahu se află într-o „postură dificilă” și că cei doi au avut parte de dezacorduri de-a lungul anilor.

„Bombardamente fără discernământ”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că Israelul își pierde sprijinul din cauza bombardamentelor „fără discernământ” din Gaza și că Benjamin Netanyahu ar trebui să se schimbe, expunând o nouă fisură în relațiile cu premierul izraelian, scrie și Reuters.

Comentariile lui Biden, făcute în fața donatorilor pentru campania sa de realegere din 2024, au fost cele mai critice de până acum la adresa modului în care Netanyahu a gestionat războiul Israelului din Gaza. Ele reprezintă un contrast puternic cu îmbrățișarea sa literală și politică a liderului israelian la câteva zile după atacul militanților Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

„Securitatea Israelului se poate baza pe Statele Unite, dar în acest moment are mai mult decât Statele Unite. Are Uniunea Europeană, are Europa, are cea mai mare parte a lumii … Dar încep să piardă acest sprijin prin bombardamentele nediscriminatorii care au loc”, a declarat Biden.

Represaliile Israelului împotriva atacurilor Hamas au făcut 18.000 de morți, potrivit oficialilor din Gaza, 50.000 de răniți și au creat o criză umanitară. Comentariile lui Biden au deschis o nouă fereastră în conversațiile sale private tranșante cu Netanyahu, cu care are dezacorduri profunde de zeci de ani.

Biden a amintit de relația sa de decenii cu Netanyahu și a menționat că a scris pe o fotografie veche a celor doi: „Bibi, te iubesc, dar nu sunt de acord cu nimic din ce spui”.

„Este cam la fel și astăzi”, a spus Biden, în aplauze publicului în mare parte evrei, relatează Reuters. Biden a adăugat: „Am avut diferende cu conducerea israeliană”.

El nu a explicat care sunt aceste diferende, dar în ultimele săptămâni au existat probleme legate de tratamentul palestinienilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro