Sari direct la conținut

Un thailandez a primit o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru postări pe rețelele de socializare

HotNews.ro
Regele thailandez Maha Vajiralongkorn si familia regala, Foto: Teera Noisakran-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Regele thailandez Maha Vajiralongkorn si familia regala, Foto: Teera Noisakran-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un thailandez în vârstă de 30 de ani a primit o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru insultă regală în urma a zeci de postări pe rețelele de socializare percepute ca fiind critice la adresa monarhiei, a declarat avocatul său, după ce o curte de apel i-a majorat cu mulți ani de închisoare condamnarea sa inițială, transmite Reuters.

Mongkol „Busbas” Thirakot, un vânzător online de îmbrăcăminte din provincia nordică Chiang Rai, a primit 22 de ani de închisoare după ce o curte de apel a constatat mai multe încălcări ale legii privind insultarea regalității, care se adaugă la sentința de 28 de ani primită anul trecut de la o instanță penală.

Legea thailandeză privind lezmajestatea, una dintre cele mai dure din lume, protejează regele de critici și prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru fiecare încălcare a legii, o pedeapsă considerată extremă de către grupurile internaționale pentru drepturile omului.

Mongkol a fost arestat în aprilie 2021 și a primit o sentință de 28 de ani de închisoare în ianuarie anul trecut pentru 14 încălcări ale legii privind lezmajestatea. Curtea de apel a confirmat condamnarea sa anterioară și l-a găsit vinovat de alte 11 încălcări.

Legea thailandeză privind actele de lezmajestate, care îl protejează de critici pe regele Maha Vajiralongkorn și familia sa, este denumită 112 după secțiunea relevantă din codul penal.

„El riscă 50 de ani de închisoare, cea mai lungă perioadă din istoria cazurilor legate de articolul 112″, a declarat pentru Reuters Theeraphon Khoomsap, avocatul lui Mongkol.

Theeraphon a spus că Mongkol neagă orice încălcare a legii și că va face apel la Curtea Supremă împotriva sentinței sale.

Precedenta condamnare record pentru lezmajestate a fost în 2021, când Anchan Preelert, un funcționar public pensionat, a primit o pedeapsă de 87 de ani de închisoare pentru 29 de capete de acuzare de insultă regală. Sentința i-a fost redusă la 43 de ani, deoarece și-a recunoscut abaterile.

Potrivit grupului de asistență juridică Thai Lawyers for Human Rights, cel puțin 262 de persoane au fost acuzate de infracțiuni de lezmajestate începând din 2020, când au avut loc demonstrații de stradă fără precedent în care liderii protestelor au criticat în mod deschis monarhia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro