Procurorii moldoveni au confirmat miercuri că autoritățile au efectuat percheziții la Ministerul de Externe de la Chișinău, fără să precizeze însă cauza penală. Ar fi vorba despre un diplomat suspectat de legături cu o persoană afiliată serviciilor secrete ruse, scrie publicația moldoveană Pulsmedia.

Poliția moldoveană (imagine descriptivă)Foto: Irina Bujor / Kommersant / Profimedia

„În cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova au avut loc acțiuni procesual-penale”, a anunțat miercuri Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), într-un comunicat de presă.

„Actualmente, acestea nu au rezultat în rețineri sau atribuirea unor statute procesuale. Ofițerii SIS și procurorii PCCOCS urmează să revină cu amănunte, atunci când investigațiile o vor permite”, mai arată comunicatul.

Potrivit surselor PulsMedia.MD, apropiate anchetei, acțiunile de urmărire penală au fost demarate într-un dosar de acum trei ani pornit pentru trădare de patrie.

În dosar ar fi vizat Vasile Mircos, șeful Direcției Consulară a Ministerului de Externe, după ce în anul 2021 s-ar fi stabilit că între acesta și o persoană afiliată GRU ar fi existat o corespondență prin email.

Aici este de menționat că GRU este Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, agenție de informații militare a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Vasile Mircos a activat anterior în calitate de consilier la ambasada Republicii Moldova din Germania și a ocupat funcția de șef de Secție în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Direcția cooperare multilaterală.