Sari direct la conținut

Antony Blinken se deplasează la Chișinău unde va anunța un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

HotNews.ro
Antony Blinken și Maia Sandu, Foto: ZAK BENNETT / AP / Profimedia
Antony Blinken și Maia Sandu, Foto: ZAK BENNETT / AP / Profimedia

​Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și securitatea energetică a țării vor fi pe agenda discuției cu ocazia vizitei efectuate miercuri de către secretarul de stat american Antony Blinken la Chișinău, a anunțat Departamentul de Stat, citat de News.ro.

Este a doua vizită pe care o efectuează în mandatul său în Republica Moldova. Prima a avut loc în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

„Va avea ocazia să evidenţieze progresele înregistrate de Moldova pe calea integrării europene, consolidarea democraţiei şi ameninţarea reprezentată de interferenţa Rusiei în procesele sale interne”, a transmis Departamentul de Stat.

La Chișinău, Blinken se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Blinken și Maia Sandu vor susține o conferință de presă comună la 17:30.

Un nou ajutor acordat de SUA

„Anticipez că va avea un pachet solid de sprijin pentru tranziţia Moldovei atât în ceea ce priveşte independenţa energetică sau o mai mică dependenţă de sursele din est, dar şi în ceea ce priveşte sprijinul pentru democraţie împotriva ameninţărilor ruseşti”, a declarat vineri asistentul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, James O’Brien.

În declarația de presă, O’Brien a subliniat că „preşedinta Sandu a fost ţinta dezinformării ruseşti şi a operaţiunilor agresive încă de la învestirea sa”.

„Şi credem că succesul ei în obţinerea unor rezultate mai bune pentru moldoveni şi în integrarea mai accentuată în Europa în ultimii ani demonstrează că este un curs înţelept. Evident, oamenii din Moldova vor avea şansa de a decide. Dorim ca ei să decidă într-un mediu liber şi corect, cu cât mai puţine interferenţe şi dezinformări posibile, iar vizita secretarului de stat va întări acest aspect”, a explicat James O’Brien referitor la integrarea euro-atlantică a Moldovei.

Întrebat despre situaţia din Transnistria, el a declarat că în evaluarea SUA, „nu există o ameninţare militară directă, dar există operaţiuni de influenţă rusească în curs de desfăşurare, iar acest lucru este îngrijorător”.

„Ceea ce am văzut în ultimii doi ani este un beneficiu real pentru cetăţenii atât din Transnistria, cât şi din Moldova, ca urmare a scăderii dependenţei de Rusia şi a integrării europene tot mai mari a Moldovei. Şi credem că acest lucru oferă o bază solidă în Transnistria, precum şi în Moldova în ansamblu, pentru a continua pe această cale, iar acest lucru este, în mod evident, de o importanţă reală, având în vedere că se confruntă cu alegeri cruciale în acest an. În ceea ce priveşte chestiunea mai largă a Transnistriei, continuăm să sprijinim procesul condus de OSCE, care va duce la o soluţionare cuprinzătoare, credem noi”, a spus oficialul de la Washington.

Sprijinul oferit de SUA Moldovei

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanţi parteneri şi susţinători ai Republicii Moldova, potrivit Administrației Prezidențiale de la Chişinău. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanţare care depăşeşte 2,5 miliarde de dolari.

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, SUA au oferit Moldovei asistenţă financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depăşirii crizei energetice şi consolidării securităţii energetice.

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural şi electricitate pentru cetăţenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice şi construcţia unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin staţiile electrice Străşeni (Moldova) şi Gutinaş (România), care va conecta Moldova la reţeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în reţeaua energetică europeană.

De la Chişinău, secretarul de stat american va pleca la Praga, unde joi va participa la o reuniune informală a miniştrilor de externe din cadrul NATO, care vor pregăti deciziile ce vor fi luate la summitul NATO din iulie de la Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro