Sari direct la conținut

Atac al socialiștilor împotriva PPE: „Nu mai este o forță creștin-democrată/ Adenauer și De Gasperi se răsucesc în morminte”

HotNews.ro
Nicolas Schmit, Foto: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nicolas Schmit, Foto: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Candidatul cap de listă al Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Nicolas Schmit, a folosit cuvinte dure la adresa formaţiunii preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Partidul Popular European (PPE), în cadrul unui interviu acordat miercuri European Newsroom, şi a subliniat importanţa faptului ca alegătorilor să le fie arătată o alternativă la extrema dreaptă, transmite Agerpres.

Politicianul din Luxemburg a criticat Partidul Popular European pentru că nu a exclus posibilitatea cooperării cu extrema dreaptă după următoarele alegeri europene, spre deosebire de alte grupuri politice din Parlamentul European.

Meloni, ținta criticilor candidatului PES

Socialiştii, împreună cu Liberalii, Stânga şi Verzii au condamnat recent violenţa într-un comunicat comun şi s-au angajat să nu coopereze cu partidele de extrema dreaptă după alegeri. PPE nu s-a alăturat acestei declaraţii comune, iar candidatul cap de listă al partidului, Ursula von der Leyen, nu exclude posibilitatea cooperării cu extrema dreaptă.

„Trebuie să spun că ascult ce spun creştin-democraţii autentici, de exemplu ce a spus (Jean-Claude) Juncker despre faptul că lasă această uşă deschisă şi faptul că nu au semnat această declaraţie este pentru mine un şoc real, pentru că creştin-democraţii pe care îi ştiu eu au fost printre părinţii fondatori ai procesului de integrare europeană. Iar acum nu exclud alianţe cu cei care sunt fundamental împotriva acestui proiect al Europei”, a afirmat Nicolas Schmit.

„PPE nu mai este forţa creştin-democrată care a contribuit la adâncirea integrării. El a devenit un partid conservator care nu exclude deschiderea faţă de extrema dreaptă. Aceasta este o realitate şi această responsabilitate pe care şi-o asumă este imensă”, a comentat Schmit.

El a adăugat că politicieni creştin-democraţi precum Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale a Germaniei, şi Alcide De Gasperi, primul prim-ministru al Republicii Italiene, „se răsucesc în morminte”. Ambii sunt consideraţi, alături de alţii, părinţi fondatori ai Uniunii Europene.

Nicolas Schmit crede că nu există nicio extremă dreaptă decentă în UE, aşa cum unii îi descriu pe Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), conduşi de premierul italian Giorgia Meloni.

„Dna Meloni, care a jucat un rol mai moderat până acum în Consiliu, nu a transformat în acţiuni concrete la nivel european, după ce a ajuns la conducerea guvernului, discursurile pe care le-a susţinut înainte. Dar ceea ce face în Italia arată că este aceeaşi persoană. Nu este genul de transformare care să ne permită să spunem că a devenit o mare democrată şi că a rupt-o cu trecutul fascist al partidului şi al ei personal”, a spus Schmit.

Schmit a reamintit că italianca a afirmat că ea aduce în Europa revoluţia pe care o face în Italia. El a avertizat în continuare că, în Italia, Meloni a început cu restricţii asupra avorturilor, cu controlul media publice şi cu mai puţine drepturi pentru comunitatea LGBT. „Aşadar, este aceasta o persoană în care am cu adevărat încredere că împărtăşeşte aceeaşi opinie fundamentală despre viitorul Europei? Este de râs”, a spus Schmit, care ulterior a numit-o pe Meloni „un lup în blană de oaie”.

Optimism prudent legat de rezultatele socialiștilor

Politicianul de 70 de ani, care este mulţumit de cursul campaniei electorale, este prudent dar optimist în legătură cu rezultatul partidului său cu o săptămână înainte de începutul alegerilor europene.

„Dacă păstrăm acelaşi număr de locuri va fi corect, dar cred totuşi că am putea câştiga câteva în plus”, a spus Schmit, care este în cursa pentru a deveni viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Grupul politic al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) care reprezintă PES în Parlamentul European are în prezent 139 de eurodeputaţi, ceea ce îl face al doilea ca mărime, după PPE.

Social-democratul a refuzat, totuşi, să dezvăluie vreo parte din strategia familiei sale politice pentru reînnoirea conducerii instituţionale a Uniunii Europene sau portofoliile pe care speră să le obţină în viitoarea Comisie. El a avertizat totuşi în privinţa „dezechilibrului” ca al doilea cel mai mare partid european să aibă un număr minoritar de comisari pentru că nu face parte din suficiente guverne.

În contextul în care campania electorală se apropie de final, socialiştii se vor concentra pe a le arăta votanţilor că partidul lor are idei şi proiecte în contrast cu extrema dreaptă. Schmit a spus că este necesar ca un cerc cât mai larg posibil de votanţi să fie informat să nu susţină partidele care promovează o retorică a urii.

Întrebat despre recentele atacuri asupra premierului slovac Robert Fico şi a politicienilor germani, el a spus că în cursul ultimilor ani a existat un discurs – dar nu exclusiv – al forţelor de extremă dreaptă care nu respectă „un anumit nivel de demnitate.” El a adăugat: „Dacă vezi un astfel de discurs luând amploare, atunci pasul următor va fi violenţa şi acolo ne aflăm acum”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro