Sari direct la conținut

Atac cibernetic în Polonia. Un articol fals despre mobilizarea militară, publicat de două ori de agenția de presă de stat

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Agenția de presă a statului polonez a fost probabil ținta unui atac cibernetic rus, a anunțat un oficial guvernamental, după ce un articol fals despre o mobilizare militară a apărut vineri pe fluxul agenției, informează Reuters.

Varșovia a acuzat Moscova în repetate rânduri că încearcă să destabilizeze Polonia, din cauza rolului pe care această țară îl are în furnizarea de ajutor militar către Ucraina, acuzații respinse de către oficialii ruși.

„Din cauza unui probabil atac cibernetic rusesc asupra Agenției Poloneze de Presă (PAP) și a dezinformării legate de o presupusă mobilizare în Polonia, Agenția de Securitate Internă, împreună cu Ministerul Digitalizării, au întreprins acțiuni imediate”, a scris pe X Jacek Dobrzynski, purtător de cuvânt al ministerului care coordonează serviciile speciale.

Amabasada rusă la Varșovia a precizat că nu are cunoștință de un asemenea incident și a refuzat să facă alte comentarii.

Jan Grabiec, directorul de cabinet al premierului Donald Tusk, a precizat că serviciile speciale poloneze investighează incidentul.

Articolul care a apărut de două ori pe fluxul de știri al PAP, cu câteva zile înaintea alegerilor europarlamentare, spunea că premierul Tusk va mobiliza 200.000 de oameni ca să lupte în Ucraina.

„Articolul fals a fost publicat vineri, de două ori, la ora 14.00 și la 14.20. A fost scos de ambele dăți. După ce a fost scos prima dată, a fost republicat”, a precizat PAP.

Agenția a anunțat că va ancheta circumstanțele legate de acest incident.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro