Sari direct la conținut

Două treimi din trupele ruse au părăsit regiunea Kiev (Pentagon)

HotNews.ro
Ce au lasat rusii in localitatile de langa Kiev, Foto: Armata ucraineana
Ce au lasat rusii in localitatile de langa Kiev, Foto: Armata ucraineana

Două treimi din forțele ruse care ocupaseră regiunea Kiev de la începutul invaziei s-au retras în Belarus, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului, spunând că este probabil o reorganizare înaintea unui alt atac în altă parte în Ucraina, potrivit AFP.

„Deci, mai rămâne aproximativ o treime din forțele pe care le-au desfășurat împotriva Kievului”, a declarat presei înaltul oficial, care a cerut anonimatul.

„Continuăm să-i vedem reorganizându-se în Belarus”, a adăugat el. „Ceea ce continuăm să credem este că se vor reechipa, se vor aproviziona și poate chiar vor primi întăriri, înainte de a fi trimiși înapoi în Ucraina pentru a lupta în altă parte”.

„Concluziile noastre sunt că urmează să fie trimiși în estul țării, în regiunea Donbas, dar asta este doar analiza noastră: nu i-am văzut începând să se miște”, a spus el.

Întrebat despre posibilitatea furnizării armatei ucrainene de tancuri de fabricație rusă, menționată de presa americană, oficialul nu a negat, sugerând că acest armament ar putea proveni din țări din fostul bloc sovietic.

„Luăm decizii suverane cu privire la ceea ce putem oferi sau nu”, a răspuns el. „Alte națiuni iau decizii suverane cu privire la ceea ce pot furniza… cu ce sisteme și armament ucrainenii sunt mai confortabili sau au fost instruiți să le folosească”.

Pe lângă Statele Unite, care au refuzat până acum să furnizeze Ucrainei arme așa-numite „ofensive”, de teama escaladării conflictului, „alte 14 țări furnizează acum ceea ce pot fi considerate arme ofensive”, a adăugat el.

Potrivit New York Times, Statele Unite vor facilita expedierea către Ucraina a tancurilor de fabricație sovietică, inclusiv a T-72, de tipul folosit în prezent de armata rusă în Ucraina.

Principalele concluzii din evaluarea făcută de Institutul pentru Studiul Războiului;

  • Ucraina a câștigat bătălia de la Kiev, iar forțele rusești își finalizează retragerea în dezordine atât de pe malul estic, cât și de pe cel vestic al Niprului.
  • Forțele rusești care se retrag din jurul capitalei vor avea probabil nevoie de o perioadă considerabilă de timp înainte de a se putea întoarce în luptă.
  • Incidentele de refuz al ordinelor de a se angaja în operațiuni de luptă în rândul unităților rusești continuă și ar putea duce la redistribuirea a două batalioane care au ajuns în apropierea Donbasului în ultimele zile înapoi la unitățile lor de origine din Osetia de Sud.
  • Existența în continuare a unui stat ucrainean independent, cu capitala la Kiev, nu mai este pusă în discuție în acest moment, deși mai sunt multe lupte și războiul ar putea încă să se întoarcă în favoarea Rusiei.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro