Sari direct la conținut

FOTO Prigojin apare într-o fotografie în marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, deși ar trebui să fie în exil în Belarus

HotNews.ro
Evgheni Prigojin fotografiat in Rusia, in marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Evgheni Prigojin fotografiat in Rusia, in marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

O fotografie care circulă pe rețelele de socializare pare să îl arate pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, prezent în Rusia, în marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Miercuri seara, un apropiat al lui Prigojin a postat o imagine în care se presupune că liderul grupului Wagner se întâlnește cu oficiali africani la Sankt Petersburg, relatează The Guardian.

În fotografia neverificată, Prigojin este văzut în picioare lângă un oficial din Republica Centrafricană, o națiune săracă care a găzduit mii de mercenari Wagner în ultimii ani.

Fotografia a fost preluată inclusiv pe Financial Times care scrie că „șeful Wagner, Prigojin, apare în marja summitului Rusia-Africa din Sankt Petersburg”, adăugând că fondatorul grupului paramilitar a continuat să fie văzut la evenimente din Rusia, în pofida faptului că a fost de acord exilului în Belarus.

Imaginea a fost publicată pentru prima dată pe Facebook de Dmitri Siti, un cetățean rus pe care oficialii occidentali l-au descris drept o figură importantă în filiala din Republica Centraficană a grupului Wagner. Potrivit publicației locale de știri Fontanka, fotografia a fost făcută la hotelul Trezzini Palace din Sankt Petersburg, care ar fi deținut de Prigojin.

Dacă va fi confirmată, imaginea ar reprezenta prima dovadă vizuală a prezenței lui Prigojin în Rusia, de când acest lord al războiului și-a oprit rebeliunea armată, în urmă cu o lună. Kremlinul a spus anterior că Prigojin s-a întâlnit cu Putin la scurt timp după marșul său spre Moscova pentru a discuta despre viitorul grupului de mercenari Wagner, dar războinicul a fost fotografiat de atunci în Belarus.

În baza unui acord cu președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko pentru a pune capăt revoltei prin care care trupele Wagner au capturat un oraș important din sud și marșăluiau spre capitală, Rusia a închis dosarul în care Prigojin era acuzat de apel la „rebeliune armată” și i s-a ordonat să plece în exil în Belarus. Un videoclip care a circulat pe rețelele de socializare săptămâna trecută l-a arătat pe șeful mercenarilor adresându-se luptătorilor săi din Belarus și numind efortul de război al Rusiei în Ucraina o „rușine”.

Înainte de summit, Prigojin a oferit un interviu rar cu postul de televiziune pro-Kremlin Afrique Média, care vizează țările africane francofone. „Nu a existat și nu va exista nicio reducere a programelor noastre în Africa”, a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la summitul cu liderii africani de la Sankt Petersburg, că Rusia este capabilă să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa și că Moscova va fi pregătită să înceapă să furnizeze gratuit cereale către șase țări africane în termen de trei-patru luni, informează Reuters.

Liderul rus susține că este vorba despre Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea și a spus că acestea vor primi câte 25.000-50.000 de tone fiecare.

Urmărește ultimele evoluții din a 519-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro