Sari direct la conținut

Dronele maritime, noua armă a ucrainenilor pe mare: „Îi înspăimântă pe ruşi”

HotNews.ro
drone maritime ucrainene, Foto: Captura video
drone maritime ucrainene, Foto: Captura video

Pentru a lupta contra Rusiei în apele Mării Negre, armata ucraineană a pus la punct drone maritime. Păstrate de armata ucraineană într-un loc ţinut secret la malul unui lac, aceste drone kamikaze, înzestrate cu 300 de kilograme de exploziv, sunt testate de forţele ucrainene. Ele au drept scop să lovească flota rusă, potrivit La Libre, citat de Rador.

Jurnaliștii CNN au fost primii care au putut merge la locul acestei baze navale ucrainene.

Dronele, care seamănă cu nişte canoe, sunt ghidate de la distanţă de soldaţi ucraineni. Navighează la suprafaţă, au o rază de acţiune de 800 de kilometri şi pot merge cu 80km/H.

Aceste drone au văzut lumina zilei în 2022, după ce a început invazia rusă în Ucraina. Companii şi particulari din întreaga lume au adunat fonduri pentru organizaţia United24 care a fabricat 25 de drone în câteva zile graţie celor şase milioane de euro adunaţi.

„Era foarte important, deoarece nu aveam mare lucru de opus unei ţări dotate cu o flotă navală”, a declarat un dezvoltator de drone jurnaliștilor CNN. „Am creat ceva noi înşine, deorece nu aveam nicio capacitate existentă”.

Un pilot de drone îşi explică experienţa: „Aceste drone sunt concepute pentru a distruge navele flotei ruse din Marea Neagră. Sunt utilizate cu succes şi îi înspăimântă pe ruşi”.

Tocmai aceste drone sunt la originea atacării podului Kerci spre Crimeea şi atacării vasului amiral rus Admiral Makarov.

„Serghei Kotov” şi „Vasili Bîkov”, atacate cu drone maritime

Armata rusă a afirmat marţi că a respins în cursul nopţii un atac cu trei drone navale ucrainene asupra a două nave ale sale de patrulare din Marea Neagră, informează Reuters şi AFP.

„Cele trei drone navale ale inamicului au fost distruse” de tirurile navelor ruse, a dat asigurări ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Comunicatul mai precizează că navele ruse, „Serghei Kotov” şi „Vasili Bîkov”, au fost atacate la 340 kilometri sud-vest de Sevastopol.

Săptămâna trecută, armata rusă a anunţat că a respins un atac similar cu două drone navale ucrainene asupra navei Serghei Kotov.

Tensiunile din Marea Neagră au crescut după retragerea, săptămâna trecută, a Rusiei din acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene, aminteşte AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro