Sari direct la conținut

UE, precaută în prima sa reacție după prăbușirea avionului în care a murit Prigojin: „Este greu de verificat”

HotNews.ro
Peter Stano, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia
Peter Stano, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

​Uniunea Europeană a spus că este „greu de verificat” informația conform căreia șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost ucis într-un accident de avion miercuri seară, relatează CNN.

„Am văzut știrea despre prăbușirea avionului în care se presupune că a murit Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, alături de membrii anturajului său și membrii echipajului”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politica de securitate al Comisiei Europene.

„Dar din nou, la fel ca multe alte lucruri din Rusia, acest lucru este foarte greu de verificat pentru noi și, prin urmare, nu este cazul ca noi să comentăm”, a adăugat Stano.

Stano a spus că „acțiunile negative” ale lui Prigojin și ale grupului Wagner sunt larg cunoscute, indicând implicarea grupării de mercenari în războiul din Ucraina și operațiunile acesteia în țările africane.

„Oriunde au fost prezenți, erau prezenți sau sunt prezenți, au lăsat în urmă încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar. Există multă lipsă de răspundere, există reguli neclare conform cărora aceștia funcționează”, a spus Stano.

Operațiunile viitoare ale grupului nu vor fi afectate doar de „presupusa moarte a lui Prigojin”, ci și de „evenimentele din iunie”, când grupul a decis să mărșăluiască asupra Moscovei într-o rebeliune de scurtă durată, a adăugat el.

Stano a spus că, deși UE speră că „impactul negativ” al operațiunilor lui Wagner va înceta, blocul este conștient de faptul că grupul de mercenari „nu este legat doar de numele liderului său”.

El a spus că afilierea grupului la Kremlin este una dintre mai multe „probleme complexe”, subliniind, de asemenea, că nu este de competența UE „să speculeze dacă presupusa ucidere sau moartea lui Prigojin într-un accident de avion va avea consecințe specifice asupra activităților Wagner.”

Cum ar fi fost identificat corpul neînsuflețit al lui Prigojin

Trupul neînsuflețit al lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, ar fi fost identificat de investigatori, potrivit mai multor site-uri de știri rusești. Fontanka, un canal din Sankt Petersburg, notează că trupurile tuturor victimelor accidentului aerian au fost carbonizate puternic, ceea ce în mod normal ar face imposibilă o identificare fără probe ADN.

Însă RBC, cel mai mare canal financiar din Rusia, citează o sursă care afirmă că Prigojin a putut fi identificat datorită unei trăsături specifice de la mâna stângă, unde îi lipsește vârful unui deget. Prigojin și-a pierdut vârful degetului în timp ce a fost încarcerat într-o colonie penală în timpul tinereții sale. Potrivit aceleiași surse, și locotenentul lui Prigojin, Dmitri Utkin, ar fi fost identificat.

Informațiile nu au fost confirmate deocamdată în mod oficial de autoritățile ruse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro