Sari direct la conținut

Kievul raportează progrese în sudul țării / Opt civili au fost uciși în atacurile rusești

HotNews.ro
Militari ucraineni mobilizați în zona Avdiivka, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Militari ucraineni mobilizați în zona Avdiivka, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Atacurile rusești din cursul nopții și de miercuri au ucis cel puțin opt civili în Ucraina, în timp ce oficiali militari ucraineni de rang înalt au declarat că trupele lor au înregistrat unele progrese în operațiunile de contraofensivă în teatrul de operațiuni din sud, potrivit Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a declarat că bilanțul victimelor a crescut la cinci morți, de la patru în urma unui atac cu rachete de dimineață asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Zaporojie, situat în sud-estul țării.

Oficialii au declarat că o femeie în vârstă de 31 de ani a fost ucisă într-un atac asupra satului Obuhivka din regiunea centrală Dnipropetrovsk, iar un bărbat și o femeie au fost uciși într-un atac desfășurat în cursul nopții în regiunea sudică Herson.

„Statul malefic continuă să folosească teroarea și să poarte război împotriva civililor. Teroarea rusă trebuie să fie învinsă”, a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram.

Clădirea de apartamente din Zaporojie a suferit pagube serioase la una dintre intrările de la etajele trei până la cinci, a precizat el. O fotografie postată de Zelenski pe Telegram arată clădirea cu o gaură deschisă în mijloc, cu intrarea distrusă și ferestrele sparte.

În Obuhivka, în apropiere de orașul Dnipro, locuitorii au declarat că o explozie puternică a aruncat în aer ferestrele și a doborât oameni la pământ. Oficialii au declarat că aproximativ 20 de case au fost avariate.

„O femeie toată plină de sânge a ieșit în fugă din una dintre case, strigând și plângând. Cred că fiica ei a murit”, a declarat Victor, în vârstă de 32 de ani, un muncitor în construcții, pentru televiziunea Reuters. „Am intrat în casă și am văzut o fată moartă”.

Trupele ucrainene înaintează în sud

Generalul Oleksandr Tarnavski, responsabil cu operațiunile Ucrainei în sud, a declarat că forțele ucrainene își continuă înaintarea planificată spre Marea Azov.

Trupele din grupul de forțe Tavria, sau din sud, „își continuă ofensiva. Au avut un succes parțial la sud de Robotîne”, a scris Tarnavski pe Telegram.

Robotîne este unul dintre un grup de sate din sud pe care Ucraina vrea să le securizeze ca parte a avansului – menit să rupă o punte terestră care leagă pozițiile rusești din sud și est.

Oleksandr Ștupun, un purtător de cuvânt al trupelor din sud, a raportat, de asemenea, progrese în apropiere de Robotîne.

Ștupun a declarat pentru televiziunea națională că bombardamentele s-au mai domolit în jurul orașului Avdiivka, care a fost ținta unor atacuri rusești violente în ultima săptămână la vest de orașul Donețk, aflat sub controlul rusesc. Dar trupele din sector se pregăteau pentru o varietate de scenarii.

Trupele ucrainene încearcă, de asemenea, să recucerească terenuri în regiunile estice

Statul Major General, în raportul său de seară, a declarat că forțele sale au respins atacuri în mai multe zone de pe linia frontului de 1.000 km – inclusiv 15 în jurul orașului Marinka, din regiunea Donețk, și 10 mai la nord, lângă Kupiansk.

Ministerul rus al Apărării a oferit puține detalii despre operațiunile trupelor sale, dar a precizat că un depozit de echipamente de aviație ucrainene a fost distrus în regiunea centrală Dnipropetrovsk.

Reuters nu a putut verifica relatările din partea ambelor părți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro