Sari direct la conținut

Un fost ministru adjunct al Apărării Ucrainei a delapidat statul cu aproape 1 miliard de grivne furnizând soldaților „uniforme militare necorespunzătoare”

HotNews.ro
Soldați ucraineni în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Fostul ministru adjunct al Apărării al Ucrainei ar fi vinovat de o pagubă de aproape 1 miliard grivne (peste 25 milioane de euro) pentru furnizarea de uniforme militare necorespunzătoare pentru Forțele Armate ale Ucrainei, spune Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Fostul ministru adjunct al Apărării al Ucrainei, care a ocupat această funcție în perioada 2021-2023, împreună cu un subaltern, fost director interimar al Departamentului de Achiziții Publice al Ministerului Apărării, au fost reținuți pentru abuz în serviciu și obstrucționarea activităților legale ale Forțelor Armate ale Ucrainei și ale altor formațiuni militare.

Potrivit anchetei, în iunie 2022, cei doi au creat condiții pentru ca Ministerul să achiziționeze echipamente militare fără a le testa în condiții de laborator, ci doar superficial – după aspectul acesteia.

  • „Această formă simplificată de acceptare a proprietății militare a fost folosită ulterior de minister pentru a încheia contracte cu o companie turcă pentru furnizarea de uniforme de iarnă de calitate scăzută de îmbrăcăminte militară: jachete și pantaloni antivânt pentru militarii Forțelor Armate ale Ucrainei, care nu îndeplinesc condițiile tehnice, pentru o sumă totală de aproximativ un miliard de grivne.
  • Ca urmare a îndeplinirii termenilor contractelor, fonduri de stat în sume deosebit de mari au fost virate în conturile companiei turcești și au fost furnizate uniforme de calitate scăzută pentru nevoile Forțelor Armate.
  • Datorită acestui mecanism ilegal de risipă a fondurilor publice, proprietatea specificată de calitate scăzută a fost înregistrată și furnizată armatei”, scrie Ukrinform.ua, potrivit procurorilor.

Ancheta a stabilit că militarii Forțelor Armate ale Ucrainei nu pot folosi uniforma, deoarece aceasta este nepotrivită pentru funcționarea în sezonul rece în condiții de operațiuni de luptă intensive.

Procurorii nu dau numele fostului ministru adjunct, dar știm că guvernul ucrainean i-a demis pe 18 septembrie pe toți cei şase viceminiştri ai Apărării, Vladimir Gavrilov, Rostislav Zamlinskii, Hanna Maliar, Denis Șarapov, Andrii Șevcenko și Vitali Deinega, după numirea noului ministru Rustem Umerov, în locul lui lui Oleksii Reznikov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro